Żeberka wieprzowe w miodzie


Pyszne żeberka w sam raz do przygotowanie na grillu, u mnie niestety padał deszcz więc zrobiłam je w piekarniku. Do marynaty możecie dodać dodatkowo płatki chili.




Składniki :

  • 1,5 kg żeberek
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • łyżka zimnej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, 
  • świeżo zmielony pieprz


Opis wykonania :


1. Mieszamy miód z octem, mieloną gorczyce mieszamy z woda dodajemy do miodu z octem, ubijamy wszystko razem, następnie dodajemy oliwę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielmy, układamy w płaskim naczyniu, smarujemy marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub noc.


3. Żeberka wyjmujemy z marynaty i układamy na tackach aluminiowych lub brytfannie z rusztem, na grillu pieczemy ok 25 minut, kilkakrotnie w tym czasie obracamy. Natomiast w piekarniku 20 minut. w 200 C.





Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Oooo, taki kawał mięsa to chyba nie dla mnie, ale jestem pewna, że moi rodzice byliby w siódmym niebie, gdybym im zaserwowała takie żeberka.
    Wyglądają smakowicie!
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Instagram