Ciasto sezamo-kokosowo-orzechowe

Polecam pyszne, ale pracochłonne :)). W tym cieście jest miks, który uwielbiam orzechy, sezam, kokos mmm...



Składniki : blaszka 24x39 cm



ciasto kruche I

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

sezam 

  • 15 dag sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag margaryny
  • 1/4 szklanki cukru kryształu

kokos 

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag kokosu
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych

 ciasto kruche II

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

 orzechy 

  • 20 dag pokrojonych orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki miodu płynnego

masa

  • 3/4 l. mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 i 1/2 kostki masła 
  • 3 budynie kokosowe 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dg kokosu

Opis wykonania :


Ciasto kruche

Mąkę mieszamy z proszkiem, zagniatamy z margaryną i smalcem dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i waniliowy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dzielimy na dwie części i wykładamy nim 2 blaszki.


Sezam 

Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, gotujemy do roztopienia margaryny i cukru, odstawiamy i lekko studzimy wykładamy na jedno z ciast. Pieczemy w 180 C na złoty kolor ok. 20 minut.


Kokos 

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i kokos, wykładamy na drugi placek pieczemy w 180 C ok. 15 minut.


Ciasto kruche II

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim blaszkę.


Orzechy

Wszystkie składniki gotujemy do rozpuszczenia cukru i margaryny lekko studzimy i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 c ok. 10 - 15 minut.


Masa 

Z mąki, mleka i budyniu oraz cukru gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy partiami budyń i ucieramy, pod koniec dodajemy kokos.


Przełożenie

ciasto orzechowe - połowa masy - ciasto z sezamem - reszta masy - ciasto z kokosem - polewa







Źródło : książka Siostry Anastazji

Komentarze

  1. jeśli tak samo smakuje jak wygląda to "niebo w gębie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam cierpliwość - mnie takie warstwowe ciasta przerażają :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)