Domowa skórka cytrynowa kandyzowana
Uwielbiam domowej roboty skórki są bardziej aromatyczne i miękkie, nie to co kupne. Owszem można kupić świetne i ekologiczne, ale za 100 g trzeba zapłacić 10 zł :/. Dlatego też zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Można je przechowywać naprawdę długo na dole lodówki w zamkniętym słoiczku. Kiedyś zrobiłam zbyt dużą ilość skórki pomarańczowej i powiem szczerze, że używałam ją ok. roku czasu :). Miała taki sam smak i aromat jak zaraz po wykonaniu i nie zmarnował się ani gram.
1. Cytrynę szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i parzymy wrzątkiem. Dzielimy na 4 części, delikatnie ściągamy skórkę. Skórki zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 10 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i studzimy. Następnie za pomocą noża wycinamy albedo czyli białą część. .
2. Ja dzielę skórki na połowę. Jedne kroje potem w drobną kostkę, a drugą część kroję w poprzeczne paseczki. Jedne służą jako dodatek, drugie do dekoracji :). Oba rodzaje skórek wkładam do osobnych garnczków, na 2 cytryny zalewam jedną szklanką wody i zasypuje 1 szklanką cukru. Gotuje do uzyskania gęstego syropu, ok. 30 minut. Odcedzam i wkładam do słoika. Jeżeli przygotowuję skórkę dużo wcześniej, pozostawiam ją w syropie, natomiast gdy chce jej użyć po prostu odcedzam.
Przechowujemy w lodówce.
Składniki :
- 2 cytryny (u mnie 14 szt.)
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka wody
Opis wykonania :
1. Cytrynę szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą i parzymy wrzątkiem. Dzielimy na 4 części, delikatnie ściągamy skórkę. Skórki zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 10 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i studzimy. Następnie za pomocą noża wycinamy albedo czyli białą część. .
2. Ja dzielę skórki na połowę. Jedne kroje potem w drobną kostkę, a drugą część kroję w poprzeczne paseczki. Jedne służą jako dodatek, drugie do dekoracji :). Oba rodzaje skórek wkładam do osobnych garnczków, na 2 cytryny zalewam jedną szklanką wody i zasypuje 1 szklanką cukru. Gotuje do uzyskania gęstego syropu, ok. 30 minut. Odcedzam i wkładam do słoika. Jeżeli przygotowuję skórkę dużo wcześniej, pozostawiam ją w syropie, natomiast gdy chce jej użyć po prostu odcedzam.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html