Babka cytrynowa

Jest to stary przepis, ale zmodyfikowany, oczywiście nie przeze mnie  tylko przez moją szwagierkę Anetę ;). Narobiła mi wczoraj smaka i postanowiłam wypróbować jej wersję  jest mniej pracochłonna, a równie pyszna. Tak więc babka upieczona, a nawet zrobiłam od razu dwie bo znając życie musiałabym piec drugą. Pierwsza znikła w mgnieniu oka :)







Składniki :



  • 2 szklanki mąki pszennej  
  • 1 szklanka cukru  
  • masło 250 g 
  • jajka 5 szt. 
  • olej 8 łyżek 
  • ocet 1 łyżeczka 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
  • olejek cytrynowy mała fiolka
  • sok z  1 cytryny

Opis wykonania :



1. Masło ucieram z cukrem i żółtkami, na puszysta masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek cytrynowy i wyciśnięty sok z cytryny, wszystko ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy  ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto.

 
2.Do wysmarowanej formy wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 st. około 60 minut 






Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Faktycznie, brzmi i wygląda zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda i jaki fajny kolor lukru:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jakoś wiosennie mi się zrobiło , kolor przez przypadek. Przyznam szczerze znalazłam gotowy lukier zalegał mi w szafce ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo szybka w przygotowaniu !! już mi się podoba :)
    Ja mam tylko problem bo zwykle wychodzą mi zakalce... zobaczymy jak będzie tym razem :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram