Babka drożdżowa z lukrem

Bardzo pulchna i zarazem delikatna, bardzo długo utrzymuje świeżość polecam :) na nadchodzące Święta Wielkanocne. Nie wiem jak wy, ale ja postanowiłam troszeczkę zmienić tradycje i spędzić święta inaczej :). Mam zamiar wypocząć i nie siedzieć w kuchni zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :D.


Składniki:

  • 3,5 szklanki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1/2 kostki masła- rozpuszczone
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:

  • 40 dag cukru pudru
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy

Opis wykonania:


1. Drożdże mieszamy z połową podgrzanego mleka i odstawiamy na 15 minut. Żółtka wraz z jajkiem i cukrem ucieramy na gładki krem .

2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę jajeczną i drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wlewamy masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, dopóki masło nie połączy się z ciastem.
 Wsypujemy rodzynki  i skórkę pomarańczową, wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.

3. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Pieczemy 40 minut w 170 C po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut po czym wyciągamy i studzimy na kratce.

4. Cukier ucieramy z sokiem polewamy wystudzoną babkę.





źródło Pani domu poleca Wielkanoc przy rodzinnym stole 2014

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. uwielbiam drożdżowe babki są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna baba. Ślicznie wyrosła i cudnie ją polukrowałaś. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudownie puchata! :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram