Serowiec z brzoskwiniami
Przepis na te ciasto troszeczkę zmodyfikowałam, wyszło pysznie, lekko i smacznie :). Ciasto wykonałam na roczek bloga i swoje imieniny ;), więc było co świętować. Dziękuje za ten wspaniały rok i oby kolejny taki był.
Biszkopt upiec według podanego przepisu, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, z 1/4 szklanki soku z brzoskwiń i soku z cytryny sporządzamy poncz do nasączenia biszkoptu. Owoce kroimy w kostkę, pozostawiamy 2 do dekoracji.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, studzimy.
Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem, żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka dokładnie miksujemy.
Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem najpierw na szybkich obrotach przez około 1 minutę, później zmniejszamy na najmniejszą i miksujemy, aż śmietana ubije się na sztywno.
Masę jajeczno-serową wlewamy powoli do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia się kremu. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i likier mieszamy dokładnie.Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy rozpuszczoną na parze i wystudzoną czekoladę, szybko mieszamy z kremem.
Biszkopt nasączamy ponczem, jedną cześć jasnej masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem z czekoladą posypujemy brzoskwiniami i przykrywamy ostatnim blatem.
Ostatnią częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy boki zmielonymi migdałami, na wierzchu dekorujemy rozetkami z kremu i kremem czekoladowym oraz owocami. Schładzamy około 2 godzin.
Składniki :
tortownica 22-24 cm- biszkopt wykonany z tego przepisu przepis klik
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 36 %
- 5 żółtek
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 op. zagęstnika fix do śmietany
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki likieru migdałowego lub olejku migdałowego (łyżeczka)
- krem czekoladowy
- puszka brzoskwiń
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- zmielone migdały
Opis wykonania:
Biszkopt upiec według podanego przepisu, wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, z 1/4 szklanki soku z brzoskwiń i soku z cytryny sporządzamy poncz do nasączenia biszkoptu. Owoce kroimy w kostkę, pozostawiamy 2 do dekoracji.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku, studzimy.
Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem, żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce serka dokładnie miksujemy.
Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem najpierw na szybkich obrotach przez około 1 minutę, później zmniejszamy na najmniejszą i miksujemy, aż śmietana ubije się na sztywno.
Masę jajeczno-serową wlewamy powoli do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy do połączenia się kremu. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę i likier mieszamy dokładnie.Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy rozpuszczoną na parze i wystudzoną czekoladę, szybko mieszamy z kremem.
Biszkopt nasączamy ponczem, jedną cześć jasnej masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem z czekoladą posypujemy brzoskwiniami i przykrywamy ostatnim blatem.
Ostatnią częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy boki zmielonymi migdałami, na wierzchu dekorujemy rozetkami z kremu i kremem czekoladowym oraz owocami. Schładzamy około 2 godzin.
Jaki wspaniały torcik! Wygląda pysznie i pyszne jest jak dla mnie zestawienie składników - mascarpone, kremówka, czekolada i brzoskwinie. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń