Ciasto Kokietka

Pyszne ciasto, pochodzące ze zbiorów siostry Anastazji więc wymaga trochę pracy, ale jest jej warte :)





Składniki :  blaszka 39x24 cm


 Biszkopt

  Biszkopt z połowy porcji przepis klik

  Ciasto miodowe

  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka zielona 
  • 1 łyżka masła

Masa serowa

  • 50 dag serka homogenizowanego
  • 2 czerwone galaretki

Masa makowa

  • opakowanie maku w puszce 90 dag
  • 1-2 galaretek cytrynowych

Dodatkowo

  • puszka brzoskwiń lub ananasa
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
 
 

 Opis wykonania:


 Biszkopt


Biszkopt pieczemy według przepisu z połowy proporcji (3 jajka ). Studzimy.


Ciasto miodowe

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i przekładamy do takiej samej wielkości blaszki jak biszkopt. Pieczemy około 18 minut w 180 C, studzimy.

Masa jabłkowa

Jabłka obieramy i trzemy na tarce, dusimy na maśle pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodajemy suchą galaretkę (ewentualnie dodajemy zielony barwnik ) i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

Masa makowa

Sprawdzamy konsystencje maku jeżeli jest suchy starczy jedna galaretka, którą rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzącej wody studzimy i lekko ścinającą mieszamy z makiem i wykładamy na jabłka. Natomiast jeżeli mak jest dosyć rzadki musimy użyć 2 galaretek rozpuszczonych w 1/2 szklanki wrzątku.

Masa serowa

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, studzimy i lekko tężejącą mieszamy dokładnie z serkiem.

Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Złożenie:

 Ciasto miodowe- masa jabłkowa-mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce pokrojone-zalewamy tężejącą galaretką.

 



 źródło : 100 najnowszych ciast siostry Anastazji

Komentarze

  1. Ciasto faktycznie wymagające trochę pracy. Ale lubiących takie wyzwania. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho jest świetne, lecz u mnie nie przepada się za jabłkami niestety... Czy masz pomysł czym zastapić tą masę? ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ka Gr może musem z truskawek mogą być mrożone rozgotuj je dolewając niewielka ilość wody by nie przywarły i się nie przypaliły zanim puszczą soki, następnie gdy masa już będzie rozgotowana dodaj 2 galaretki truskawkowe- suche . Wymieszaj sprawdź czy wystarczy ci taka słodycz i poczekaj aż masa zacznie lekko tężeć i wylej na ciasto :). Możesz tez użyć wiśni mrożonych :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)