Babka drożdżowa z lukrem
Bardzo pulchna i zarazem delikatna, bardzo długo utrzymuje świeżość. Serdecznie polecam na nadchodzące Święta Wielkanocne. Nie wiem jak Wy, ale ja postanowiłam troszeczkę zmienić tradycję i spędzić święta inaczej :). Mam zamiar wypocząć i nie siedzieć w kuchni, ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :D.
1. Drożdże mieszamy z połową podgrzanego mleka i odstawiamy na 15 minut. Żółtka wraz z jajkiem i cukrem ucieramy na gładki krem .
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę jajeczną i drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wlewamy masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, dopóki masło nie połączy się z ciastem. Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.
3. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Pieczemy 40 minut w 170 C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, po czym wyciągamy i studzimy na kratce.
4. Cukier ucieramy z sokiem, polewamy wystudzoną babkę.
źródło Pani domu poleca Wielkanoc przy rodzinnym stole 2014
Składniki:
- 3,5 szklanki cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1/2 kostki masła (rozpuszczone)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
- 40 dag cukru pudru
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
Opis wykonania:
1. Drożdże mieszamy z połową podgrzanego mleka i odstawiamy na 15 minut. Żółtka wraz z jajkiem i cukrem ucieramy na gładki krem .
2.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę jajeczną i drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wlewamy masło i ponownie dokładnie wyrabiamy, dopóki masło nie połączy się z ciastem. Wsypujemy rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.
3. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto, przykrywamy i ponownie odstawiamy na 30 minut. Pieczemy 40 minut w 170 C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, po czym wyciągamy i studzimy na kratce.
4. Cukier ucieramy z sokiem, polewamy wystudzoną babkę.
źródło Pani domu poleca Wielkanoc przy rodzinnym stole 2014
uwielbiam drożdżowe babki są pyszne:)
OdpowiedzUsuńPiękna baba. Ślicznie wyrosła i cudnie ją polukrowałaś. Pychota :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie puchata! :)
OdpowiedzUsuń