Chlebek do żurku

Święta już za tydzień :), zastanawiacie się jak zaskoczyć rodzinę na świątecznym obiedzie ? Podpowiem wam żurek w chlebie efektowny i bardzo modny i nawet miseczkę można zjeść ;). Polecam bo chlebek jest bardzo smaczny, a wydrążony środek można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą :). Przepis znaleziony na blogu Ela gotuje.



Składniki :


na 4 sztuki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 saszetki suchych drożdży lub opakowanie 100 g świeżych

Opis wykonania:


W przypadku suchych drożdży, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto. Natomiast świeże rozrabiamy najpierw w letniej wodzie i dopiero łączymy z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie się kleić do ręki w miarę potrzeby podsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy i formujemy kule, na górze układamy małe kulki - uchwyt możemy lekko zmoczyć wodą by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą by chlebek miał chrupiącą skórkę.
Upieczony studzimy na kratce, po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek, środek smarujemy lekko roztrzepanym białkiem bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy żurkiem i podajemy. Wierzch  chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami wody żółtkiem, będzie ładnie błyszczeć.






Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Piekne chlebki! Pozdrawiam Asia z http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/04/ciasto-w-wydmuszkach-pieczone.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Zastanawiałam się właśnie nad kupnem gotowych chlebków. A tu proszę takie ładne, zgrabne, cudne....

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebki juz w piekarniku, a zurek chce zjesc jutro. Jak postapic ? Teraz posmarowac jajkiem i wlozyc do piekarnika na 10 minut wydrazyc dzisiaj czy nie ? Zostawic wszystkie te dzialania na jutro ?
    Dziekuje z pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dopiero jutro przed samym podaniem zupy :). Pozdrowiam

    OdpowiedzUsuń

Instagram