Cytrynowe orzeszki z mocno cytrynowym nadzieniem
Pyszne orzeźwiające nadzienie i delikatny posmak w ciasteczku wspaniale się uzupełnia podbijając smak. Foremki wystarczy wysmarować tylko przed pierwszym wyłożeniem później bez problemu już ciasteczka wyskakują z foremek. Spróbujcie są pyszne, krem należy wykonać kilka godzin wcześniej, aby smak się dobrze połączył.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy jajecznej za każdym razem dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy startą skórkę i sok z połówki cytryny. Krem odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Napełniamy orzeszki kremem i łączymy.
Składniki:
Ciasto
- 30 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 jajka
- skórka starta z jednej sparzonej wcześniej wrzątkiem cytryny
Krem
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 cytryna
Opis wykonania:
Ciasto
Z podanych składników zagnieść ciasto, foremki do orzeszków delikatnie natłuścić margaryną, foremki wyłożyć ciastem tworząc wgłębienie. Pieczemy w 180 C około 10 minut, z termoobiegiem 8 minut. Upieczone zaraz wykładać na blaszkę, wystudzić foremki i ponownie wypełnić ciastem i tak do wykończenia ciasta. Wychodzi około 50 orzeszków złożonych.Krem
Umyte i wyparzone jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie umieszczamy miskę nad gotującą się wodą i ubijamy nad parą do znacznego zgęstnienia masy około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy jajecznej za każdym razem dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy startą skórkę i sok z połówki cytryny. Krem odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Napełniamy orzeszki kremem i łączymy.
Brzmi super, choć ja boję się surowych jajek w kremach. :)
OdpowiedzUsuńBez obaw dlatego ubijamy masę jajeczną nad gotująca się wodą :), poza tym zachowanie zasad higieny jest bardzo ważne czyli świeże jajka, dokładne umycie w wodzie z mydłem, opłukanie by nie było posmaku mydła ;) i dodatkowo sparzenie wrzącą wodą.
OdpowiedzUsuńCudne, cytrynowe musiał być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuń