Gwiazdki kakaowe z kremem czekoladowym

Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach mało słodkie idealnie kontrastują ze słodkim czekoladowym kremem, zaskoczy was ich smak. Ja już jestem po maratonie ciasteczkowym teraz pora na zamówione ciasta ;).


Składniki:

 Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • połowa margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka kakao
  • odrobina olejku waniliowego

Krem

  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku nie granulowane
  • cukier waniliowy

Opis wykonania:

Ciasto

Mąkę przesiewamy wraz z kakao, dodajemy posiekaną margarynę oraz żółtka utarte z cukrem. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto wkładamy do woreczka i chłodzimy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm, wykrawamy gwiazdeczki lub inne kształty. Układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w 180 C 10 minut - 8 z termoobiegiem.

 Krem

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesiane kakao oraz masło. Odstawiamy po rozpuszczeniu się masła i wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia. Kremem przekładamy ciasteczka. 

Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Cudne ciasteczka :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niesamowicie, uwielbiam takie ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają mega smakowicie :) chętnie bym zjadła do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pyszne musiały być :) A wyglądają zachwycająco! :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram