Wigilijny kompot z suszonych owoców
U mnie ten kompot jest obowiązkowy i zawsze jest podawany do Wigilijnej Wieczerzy. Używam nie wędzonych tylko suszonych owoców taki kompot mi bardziej smakuje :). Możemy użyć w dowolnej proporcji suszonych jabłek, gruszek, śliwek, moreli, fig, rodzynek. Jako dodatków używam laski cynamonu, goździków, ziarenek kardamonu i anyżu oraz skórki i soku z pomarańczy.
Suszone owoce płuczemy pod wodą, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 5 L wrzątku, odstawiamy na 24 h do namoczenia.
Następnie odlewamy część wody w której moczyliśmy owoce, dosypujemy cukier dodajemy dodatki tzn. kardamon, cynamon itd. i gotujemy syrop przez 10 minut. Przecedzamy i dolewamy do pozostałego płynu z owocami, mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy i dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy, chłodzimy. Odstawiamy na min. 10 godzin. Tak wykonany kompot jest bardzo aromatyczny i smaczny, gdyż całość wspaniale się przegryzie i połączy.
Składniki :
- około 15 dag suszonych jabłek
- 30 dag suszonych śliwek, gruszek, moreli, fig i rodzynek ( w dowolnej wg. uznania proporcji)
- 1 szklanka cukru lub wg. uznania można dodać więcej
- kilka goździków
- 2 laski cynamonu
- skórka z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
- sok z pomarańczy
- 2 ziarenka anyżu (nie cała gwiazdka)
- 1 całe ziarenko kardamonu rozkruszone
Opis wykonania:
Suszone owoce płuczemy pod wodą, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 5 L wrzątku, odstawiamy na 24 h do namoczenia.
Następnie odlewamy część wody w której moczyliśmy owoce, dosypujemy cukier dodajemy dodatki tzn. kardamon, cynamon itd. i gotujemy syrop przez 10 minut. Przecedzamy i dolewamy do pozostałego płynu z owocami, mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy i dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy, chłodzimy. Odstawiamy na min. 10 godzin. Tak wykonany kompot jest bardzo aromatyczny i smaczny, gdyż całość wspaniale się przegryzie i połączy.
Bardzo lubię kompot z suszu. Na Wigilii koniecznie musi być. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje:) A Twój ma taki delikatny kolor....
OdpowiedzUsuńja robię taki z samych śliwek:)
OdpowiedzUsuń