Wigilijny kompot z suszonych owoców

U mnie ten kompot jest obowiązkowy i zawsze jest podawany do  Wigilijnej Wieczerzy.  Używam nie wędzonych tylko suszonych owoców taki kompot mi bardziej smakuje :). Możemy użyć w dowolnej proporcji suszonych jabłek, gruszek, śliwek, moreli, fig, rodzynek. Jako dodatków używam laski cynamonu, goździków, ziarenek kardamonu i anyżu oraz skórki i soku z pomarańczy.


Składniki :

  • około 15 dag suszonych jabłek
  • 30 dag suszonych śliwek, gruszek, moreli, fig i rodzynek ( w dowolnej wg. uznania proporcji)
  • 1 szklanka cukru lub wg. uznania można dodać więcej
  • kilka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • skórka z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
  • sok z pomarańczy
  •  2 ziarenka anyżu (nie cała gwiazdka)
  • 1 całe ziarenko kardamonu rozkruszone

Opis wykonania:


Suszone owoce płuczemy pod wodą, przekładamy do dużego garnka  i zalewamy 5 L wrzątku, odstawiamy na 24 h do namoczenia.
Następnie odlewamy część wody w której moczyliśmy owoce, dosypujemy cukier dodajemy dodatki tzn. kardamon, cynamon itd. i gotujemy syrop przez 10 minut.  Przecedzamy i dolewamy do pozostałego płynu z owocami, mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy i dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy, chłodzimy. Odstawiamy na min. 10 godzin. Tak wykonany kompot jest bardzo aromatyczny i smaczny, gdyż całość wspaniale się przegryzie i połączy.




Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Bardzo lubię kompot z suszu. Na Wigilii koniecznie musi być. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje:) A Twój ma taki delikatny kolor....

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię taki z samych śliwek:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram