Wigilijny żurek grzybowy z ziemniakami

Zupa ta gości na moim stole od kilku lat za sprawą teściowej :). Pochodzi ona z Mazur i od dziada pradziada ta zupa gościła na ich świątecznym stole. Poprosiłam by nauczyła mnie ją robić, gdyż u mnie w domu tradycyjnie tata zawsze robi zupę rybną, którą uwielbiam, ale ten wigilijny żur również pokochałam :). I tak oto mogę się z wami podzielić tym wspaniałym przepisem może również wam tak zasmakuje iż pozostanie zupą nr. I podczas kolacji :)..



Składniki :

  • 10 dag suszonych grzybów
  • dobrej jakości zakwas żurkowy około 1/2 l
  • 2 kostki rosołowe BIO
  •  listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól
  • cukier
  • śmietana 30 % około 200 ml
  • łyżka majeranku 
  • ugotowane ziemniaki w całości

Opis wykonania:


Grzyby płuczemy i namaczamy w letniej wodzie, pozostawiamy na noc. Następnie odcedzamy grzyby -  wywar pozostawiamy :) i kroimy drobno, ponownie dodajemy do wywaru. Dolewamy wodę około 3-4 L i dodajemy kostki rosołowe, roztartą w rękach łyżkę płaską majeranku, ziele angielskie, listek i pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości grzybów. Ubytek wody uzupełniamy, dolewamy żurek min. ilość to 0,5 l jednak jeżeli wolicie mocniejszy smak możecie dodać go więcej. Chwilkę gotujemy doprawiamy solą, wlewamy śmietanę, powoli cały czas mieszając. Doprawiamy ewentualnie solą lub jeżeli jest zbyt kwaskowa cukrem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.




Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek-danie mistrzów. Widać, Tobie się udało, gratuluje :) Pycha!!!!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie z ziemniakami lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram