Babka marmurkowa z amaretto

Oto pyszna marmurkowa babka z dodatkiem amaretto, oczywiście zamiast alkoholu można dodać olejek o ulubionym aromacie. Jednak alkohol w 100 % wyparowuje z ciasta pozostawiając przyjemny posmak. Uwielbiam takie babki, a ta jest prosta i szybka w  wykonaniu. Zrobiłam od razu dwie by nie marnować miejsca w piekarniku ;).



Składniki : Blaszka keks 30x12x7,5

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek amaretto
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki kakao
  • masło i mąka do formy

Opis wykonania:


Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem, jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy likier oraz olej dokładnie miksujemy, powoli dosypujemy stopniowo mąkę i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
Foremkę smarujemy masłem o oprószamy mąką. Wylewamy do blaszki 3/4 ciasta, pozostałe mieszamy z kakao i wylewamy na jaśniejsze ciasto, mieszamy oba ciasta widelcem by powstał efekt marmurka. 
Pieczemy w 180 C około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z foremki na kratkę i studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą.




Podobne Przepisy

6 komentarze

  1. Szybka prosta akcja przy pieczeniu i smaczny podwieczorek w rezultacie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym kawałeczek bo bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję ten aromat, bardzo lubię amaretto do kawy :-) pyszna baba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny ten marmurek Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. babka marmurkowa moja ulubiona spośród babek :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram