Faworki piwne
Kolejna propozycja na faworki z dodatkiem piwa. Wcale go nie czuć ale dodatek cukru waniliowego sprawia, że mają fantastyczny smak, a podczas smażenia czuć aromat cukru.
Make przesiewamy na stolnicę, żółtka ucieramy wraz z cukrem, solą, śmietaną i piwem. Mieszankę wlewamy powoli do maki jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy już jednolite ciasto musimy je wybić wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie zwijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko wałkujemy kroimy na rąby, w środku każdego robimy wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tak by utworzyły węzeł. Smażymy z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki piwa
- 2 łyżki gęstej śmietany
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki soli
- litr oleju
- cukier puder
Opis wykonania:
Make przesiewamy na stolnicę, żółtka ucieramy wraz z cukrem, solą, śmietaną i piwem. Mieszankę wlewamy powoli do maki jednocześnie zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy już jednolite ciasto musimy je wybić wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Następnie zwijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto bardzo cienko wałkujemy kroimy na rąby, w środku każdego robimy wzdłuż nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta tak by utworzyły węzeł. Smażymy z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Wyśmienicie wyglądają i na pewno tak samo smakują!
OdpowiedzUsuńFajny przepis :-) muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :-)
OdpowiedzUsuńFaworki... pyszne, delikatne, chrupiące.... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przeapetycznie. A zdjęcia cudowne!
OdpowiedzUsuńMMmm, pychota :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Nie słyszałam o takiej wersji, ale muszą być równie apetyczne. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuń