Czekoladowe oponki
Powoli małymi kroczkami zbliża się"Tłusty Czwartek" i pora wypróbować nowe przepisy :D, teraz wybór padł na oponki czekoladowe, które ozdobiłam pyszną błyszczącą polewą kakaową. Pomysł fajny i ciekawy, mąż już prawie je zjadł tak więc muszą być smaczne ;).
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sypka czekoladę, ser mieszamy ze śmietaną, żółtkami oraz wódką. Mieszankę serową dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy wykrawaczem kółka, w środku każdego wykrawamy dziurkę małym kieliszkiem. Skrawki zagniatamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Rozgrzewamy olej, oponki smażymy na niezbyt dużym ogniu by szybko się nie rumieniły i zdążyły usmażyć w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego 2/2013
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 dag białego sera zmielonego
- 1/2 szklanki sypkiej czekolady do picia
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki
- 1/2 L oleju
- cukier puder
Polewa
- 100 g masła
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki płaskie kakao
Opis wykonania:
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sypka czekoladę, ser mieszamy ze śmietaną, żółtkami oraz wódką. Mieszankę serową dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy wykrawaczem kółka, w środku każdego wykrawamy dziurkę małym kieliszkiem. Skrawki zagniatamy i ponownie wałkujemy i wycinamy. Rozgrzewamy olej, oponki smażymy na niezbyt dużym ogniu by szybko się nie rumieniły i zdążyły usmażyć w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Polewa:
Wodę i cukier gotujemy, gdy zacznie wrzeć wyłączamy gaz dodajemy drobno pokrojone masło mieszamy cały czas, aż masło całkowicie się rozpuści, dodajemy kakao mieszamy. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć maczamy oponki.Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego 2/2013
Ojoj jakie śliczne, pysznie wyglądają, porwałabym kilka sztuk :-)
OdpowiedzUsuńJakie ładne, kolorowe. Są świetną alternatywą do klasycznych oponek. Ja smażę podobne ale właśnie bez czekolady :)
OdpowiedzUsuńNo i jak tu się oprzeć takim wspaniałym wypiekom :)))
OdpowiedzUsuń