Ciasto na naleśniki
Ten przepis pochodzi z zeszytu teściowej, przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz. Robię go zawsze już od kilku lat, a naleśniki są smaczne i delikatne. Gdy chce użyć słodkiego nadzienia zastępuje sól - cukrem.
Wszystkie składniki miksujemy w misce do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie smażymy naleśniki.
Składniki : (10 szt.)
- 4 jajka
- szczypta soli lub cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- olej lub kawałek surowej słoniny do smażenia( w przypadku słonego farszu)
Opis wykonania:
Wszystkie składniki miksujemy w misce do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie smażymy naleśniki.
Uwielbiam naleśniki. Przepis wypróbuję, lubię modyfikacje :-):-):-)
OdpowiedzUsuńCzy naleśniki smażysz bez oleju? :)
OdpowiedzUsuńTak smażę na niewielkiej ilości oleju lub jeżeli mam zamiar nadziać je słonym farszem smaruje patelnie kawałkiem słoniny nabitym na widelec :)
OdpowiedzUsuń