Kurczak w warzywach z curry

W nowym roku nowy przepis :), mąż już marudził za zwykłym obiadem no więc dostał kurczaka z warzywami ;). Tak oto przedstawiam aromatycznego kurczaka z warzywami i curry.



Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • paczka mrożonych warzyw z brukselką ( zupa jesienna)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • olej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3 łyżeczki curry
  • 4 ziarna jałowca

Opis wykonania:


Mięso myjemy i osuszamy nacieramy solą 2  łyżeczki i świeżo zmielonym pieprzem oraz rozdrobnionymi w moździerzu ziarnami jałowca. Całość odstawiamy na min. 1 godzinę w chłodne miejsce. Kurczaka obsmażamy na rumiano na oleju i przekładamy do rondla, na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Gdy cebula i czosnek się zeszkli dodajemy mrożonkę i smażymy co chwilę mieszając. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy 2 łyżeczki  płaskie curry i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do rondla układając warzywa na podsmażonym kurczaku. ( Jeżeli wolicie dużą ilość warzyw użyjcie 2 opakowań). Rondel przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika, pieczemy około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Ja podałam kurczaka z ugotowanym ryżem pyszny :)




Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Apetyczny obiad :) lubię połączenie mięsa z warzywami

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zdjęcia, świetny przepis. Pysznie wygląda :-) bogactwo aromatów na jednym talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram