Polędwiczki w sosie musztardowym

By nie było drugi dzień rozpieszczania męża, a co ;) - tylko dlaczego gdy zrobi się coś specjalnego i niecodziennego pytają czy przypadkiem coś się stało np.czy  obrysowałam samochód itp. I bądź tu dobrym -  no chcąc nie chcąc zjadł zachwycając się ich smakiem :D. Przepis wyszukałam na stronie Przepisy.pl  Pan Piotr wie co dobre :) więc polecam. Polędwiczki podałam z zapiekanymi rozetkami ziemniaczanymi i buraczkami - same pyszności.




Składniki:( * moje zmiany w przepisie)

  • 2 sztuki polędwiczek wieprzowych
  • cebula średnia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • kostka wieprzowa BIO *
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej*
  • płaska łyżeczka soli *
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu*
  • łyżeczka przyprawy do mięs duszonych*
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 3 łyżki mąki pszennej

Opis wykonania:


Mięso kroimy na kotlety około 2 cm pod kontem, lekko rozbijamy dłonią, dodajemy sól, pieprz, paprykę i przyprawę do mięs duszonych, mieszamy i oprószamy mąką. Smażymy w rondlu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule i drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy mieszając. Zalewamy wodą tak by przykryła mięso i dodajemy kostkę wieprzową. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy musztardę mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić go  łyżką mąki kukurydzianej rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.






Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. wyglądają tak cudownie te twoje polędwiczki, że aż ciężko powstrzymać ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń

Instagram