Rogaliki waniliowe

To najbardziej delikatne i rozpływające się rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam. Mogłabym zjeść wszystkie zaraz po upieczeniu. Piekłam je na święta, ale nie było czasu na dodanie wpisu. Polecam nawet do niedzielnej kawki. Uwaga! Uzależniają :D.


Składniki na około 80 sztuk:

  • 275 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g obranych i zmielonych migdałów

Obtoczenie:

  • 50 g drobnego cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii

 Opis wykonania:

Mąkę mieszamy w misce z solą. Masło kroimy w kostkę i z cukrem oraz mielonymi migdałami dodajemy do mąki. Szybko zagniatamy ciasto, by zbytnio go nie ogrzać dłońmi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia formujemy z ciasta rogaliki lub wykładamy specjalne blachy do pieczenia rogalików. Pieczemy w 180 C około 10-12 minut, aż będą bladożółte.
Cukier mieszamy z ziarenkami wanilii i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe rogaliki.

Źródło: Reader's Digest, Pieczenie jest łatwe.






Oto moja blaszka do rogalików, którą możecie znaleźć na stronie Redcoon.pl.

Komentarze

  1. Fajne. Muszę się rozejrzeć za taką specjalną blaszką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już widzę, że one są obłędnie pyszne. A blaszka rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)