Rogaliki waniliowe

To najbardziej delikatne i rozpływające się rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam. Mogłabym zjeść wszystkie zaraz po upieczeniu. Piekłam je na święta, ale jakoś czasu nie było dodać, ale polecam nawet do niedzielnej kawki - uwaga uzależniają :D.


Składniki na około 80 sztuk:

  • 275 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g obranych i zmielonych migdałów

Obtoczenie:

  • 50g drobnego cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii

 Opis wykonania:


Mąkę mieszamy w misce z solą, masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki z cukrem i mielonymi migdałami. Szybko zagniatamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia formujemy z ciasta rogaliki lub wykładamy specjalne blachy do pieczenia rogalików. Pieczemy w 180 C około 10-12 minut, aż będą bladożółte.
Cukier mieszamy z ziarenkami wanilii obtaczamy w nim jeszcze ciepłe rogaliki.

Źródło : Pieczenie jest łatwe Reader's Digest






Oto moja blaszka do rogalików możecie ją dostać na stronie Redcoon.pl

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Fajne. Muszę się rozejrzeć za taką specjalną blaszką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już widzę, że one są obłędnie pyszne. A blaszka rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram