Zawijane bułeczki z czekoladą i cynamonem

Dawno nie pojawił się żaden post, a ten miał być opublikowany już miesiąc temu. Jednak rozłożyła mnie choroba, na dodatek jeszcze po raz drugi zostanę mamą i dopiero dochodzę do siebie. 
Bułeczki miały być okrągłe, jednak że wówczas już mnie rozkładało powoli, na szybkości stwierdziłam, że zwinę ciasto z nadzieniem, pokroję i upiekę w całości. Wyszło pysznie i bardzo ładnie :).






Składniki:


Ciasto:


  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • czekolada deserowa drobno posiekana
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/3 kostki masła

Opis wykonania:


Ciasto:


Przygotowujemy zaczyn; podgrzewamy mleko, wrzucamy do mleka pokruszone drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Masło topimy i studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy pozostały cukier, szczyptę cukru oraz jajko. 
Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 
1 godzinę. 

Nadzienie:


15 minut przed końcem wyrastania ciasta, roztapiamy masło, gdy przestygnie dodajemy cukier, cynamon i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy i odstawiamy masę.

Ciasto wałkujemy na prostokąt gr. około 8 mm, wykładamy nadzienie i rozprowadzamy po całym cieście. Zwijamy roladę, dzielimy na 9 części. Tortownicę  o śr.26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto układamy luźno w formie, odstawiamy przykryte na 15  minut by wyrosło. Przed włożeniem do pieca, smarujemy żółtkiem rozprowadzonym niewielką ilością mleka.
Pieczemy w 190 C około 40 minut.




Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. wyglądają obłędnie ! zjadłabym wszystkie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jedną bym oderwała do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze miesiąc. Jeszcze chwilę. Na razie redukcja z aplikacją kcalmar. Będę jadła te wszystkie wasze pyszności i klaskała uszami!

    OdpowiedzUsuń

Instagram