Kurczak w miodzie

Pyszny pomysł na kurczaka w miodzie, należy jednak przyrządzić go nieco wcześniej by się zmacerował. Najlepsze mięso to te z ekologicznych hodowli, wolne od antybiotyków i hormonów. I szczerze was namawiam do zakupu tylko takiego.






Składniki:


  • 1,20 kurczaka u mnie podudzia
  • 2 łyżki suszonego lub świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 2 cytryny

Opis wykonania:


Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy. Mięso wkładamy do miski dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i tymianek. Cytrynę myjemy i przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę z jednej i wyciskamy sok z obu, sok i skórkę mieszamy z miodem wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy nacierając mięso. Tak przygotowane w stawiamy na
 2 - 3 godziny do lodówki.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu do pieczenia, pieczemy w 180 C około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia polewamy powstałym sosem.
Mięso w połowie pieczenia można nakryć folią, by zbytnio się nie spiekło z góry.

Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Miodowy kurczak jest pyszny!
    Chyba wiem, co jutro mamy na obiad...
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram