Mała chałka do koszyczka

Niektórzy pieką ją na Boże Narodzenie inni zaś na Wielkanoc. Ja tam bym mogła jeść ją codziennie. Rodzaj użytego splotu to warkocz sześciokątny, by ładnie wyszedł po upieczeniu należy luźno go zaplatać.






Składniki : na 1 chałkę lub 2 mniejsze


  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Opis wykonania:


Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło, wlewamy do miski dodajemy jajko, drożdże, cukier, mąkę oraz sól. Zarabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 1 h by wyrosło. Po tym czasie dzielimy na 6 lub 12 części, z każdą rolujemy do otrzymania wałeczka  i składamy plecionkę. Rozkładamy pasma tak by po obydwu stronach były po 3 wałeczki, zawijamy do środka pierwsze zewnętrzne pasmo z jednej strony, następnie kolejne z przeciwnej strony. I tak aż do zakończenia plecionki. Chałki układamy na wyłożonej papierem blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Żółtko rozrabiamy z mlekiem, smarujemy nim wyrośniętą już chałkę. Pieczemy w 180 C około 20 minut lub gdy będzie już złocista, można też sprawdzić lekko stukając od dołu, gdy wydaje głuchy dźwięk jest na pewno upieczona.


źródło Pieczywa Siostry Marii

Podobne Przepisy

2 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram