Mazurek bakaliowy
Pełen migdałów, żurawiny i rodzynek. Jest naprawdę pyszny, w sam raz dla miłośników bakalii.
1. 200 g mąki siekamy z masłem, 5. łyżkami cukru pudru oraz 2. żółtkami. Dobrze zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, układamy w formie 25 cm x 35 cm, wyłożonej papierem .
2. 3 żółtka ucieramy z połową cukru kryształu na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier kryształ.
3. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie odsączamy i grubo siekamy. Migdały można namoczyć i obrać lub użyć już blanszowanych i również grubo siekamy.
4. Pozostałą mąkę mieszamy z posiekanymi bakaliami, następnie dodajemy utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy. Masę wykładamy na ciasto i dokładnie, równo rozsmarowujemy.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 -25 minut, po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną i margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Składniki :
- 300 g mąki
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 jajka + 3 żółtka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 szklanki rodzynek
- 1 szklanka żurawiny
- 1 szklanka migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany 30 %
- 10 g margaryny
- płatki migdałowe
Opis wykonania :
1. 200 g mąki siekamy z masłem, 5. łyżkami cukru pudru oraz 2. żółtkami. Dobrze zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, układamy w formie 25 cm x 35 cm, wyłożonej papierem .
2. 3 żółtka ucieramy z połową cukru kryształu na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier kryształ.
3. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie odsączamy i grubo siekamy. Migdały można namoczyć i obrać lub użyć już blanszowanych i również grubo siekamy.
4. Pozostałą mąkę mieszamy z posiekanymi bakaliami, następnie dodajemy utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy. Masę wykładamy na ciasto i dokładnie, równo rozsmarowujemy.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 -25 minut, po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną i margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html