Kalifornijska tarta z orzechami
Przepis oczekiwał w długiej kolejce do wykonania ,ale że uwielbiam wszystkie wypieki z bakaliami postanowiłam przyspieszyć realizacje planu wykonania. Potrzeba do niej trochę orzechów i sporo się nałuskałam ,ale było warto .Kruche wspaniałe ciasto z cudownymi orzechami zalanymi pysznym słodkim karmelem mmm....
300 g margaryny lub masła
450 g cukru kryształu
150 g mąki
szczypta soli
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
400 g obranych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
1. 100 g margaryny siekamy z 50 g cukru , całą mąką , jajkiem i szczyptą soli.Zagniatamy ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2. Z 400 g cukru, soku z cytryny oraz 250 ml wody gotujemy karmel , (gotujemy tak długo aż będą powstawały nitki szybko zastygające ) odstawiamy na bok i dodajemy śmietanę i tu UWAGA po dodaniu śmietany karmel bardzo kipi więc użyjcie wysokiego garnka i uważajcie by się nie poparzyć .Następnie po dokładnym wymieszaniu śmietany i karmelu dodajemy orzechy i margarynę pokrojona w kosteczkę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
3. Formę na tartę śr. 24-26 cm nie smaruje tłuszczem jest go wystarczająco dużo w cieście i ciasto na pewno nie przywrze do formy. Ciasto wałkujemy i przekładami do formy , po czym starannie dociskamy do brzegów formy.
4. Gotową masę karmelową wylewamy na surowe ciasto i tak przygotowana tartę wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na ok. 35 minut . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy najlepiej odstawić na całą noc by spokojnie ostygła .
Składniki :
300 g margaryny lub masła
450 g cukru kryształu
150 g mąki
szczypta soli
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
400 g obranych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
Opis wykonania :
1. 100 g margaryny siekamy z 50 g cukru , całą mąką , jajkiem i szczyptą soli.Zagniatamy ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2. Z 400 g cukru, soku z cytryny oraz 250 ml wody gotujemy karmel , (gotujemy tak długo aż będą powstawały nitki szybko zastygające ) odstawiamy na bok i dodajemy śmietanę i tu UWAGA po dodaniu śmietany karmel bardzo kipi więc użyjcie wysokiego garnka i uważajcie by się nie poparzyć .Następnie po dokładnym wymieszaniu śmietany i karmelu dodajemy orzechy i margarynę pokrojona w kosteczkę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
3. Formę na tartę śr. 24-26 cm nie smaruje tłuszczem jest go wystarczająco dużo w cieście i ciasto na pewno nie przywrze do formy. Ciasto wałkujemy i przekładami do formy , po czym starannie dociskamy do brzegów formy.
4. Gotową masę karmelową wylewamy na surowe ciasto i tak przygotowana tartę wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na ok. 35 minut . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy najlepiej odstawić na całą noc by spokojnie ostygła .
Idealna tarta dla takiej fanki orzechów, jak ja!:D
OdpowiedzUsuńMmmm. Orzechy- pycha! Ale nie wiem, czy nie będzie to dla mnie zbyt słodkie!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Pyszna tarta,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki - bo kocham wręcz wszystkie orzechy! tarta musiała być boska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń