Żeberka wieprzowe w miodzie
Pyszne żeberka w sam raz do przygotowanie na grillu, u mnie niestety padał deszcz więc zrobiłam je w piekarniku. Do marynaty możecie dodać dodatkowo płatki chili.
Składniki :
- 1,5 kg żeberek
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- łyżka zimnej wody
- 4 łyżki oliwy
- sól,
- świeżo zmielony pieprz
Opis wykonania :
1. Mieszamy miód z octem, mieloną gorczyce mieszamy z woda dodajemy do miodu z octem, ubijamy wszystko razem, następnie dodajemy oliwę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielmy, układamy w płaskim naczyniu, smarujemy marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub noc.
3. Żeberka wyjmujemy z marynaty i układamy na tackach aluminiowych lub brytfannie z rusztem, na grillu pieczemy ok 25 minut, kilkakrotnie w tym czasie obracamy. Natomiast w piekarniku 20 minut. w 200 C.
Oooo, taki kawał mięsa to chyba nie dla mnie, ale jestem pewna, że moi rodzice byliby w siódmym niebie, gdybym im zaserwowała takie żeberka.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie!
Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com