Rolowany boczek



Lubicie domowe wyroby? Ja bardzo, więc podaje przepis na pyszną roladę z boczku :).










Składniki :

  • boczek surowy, szeroki płat prostokątny, ok. 2 kg
  • czosnek, 6-8 ząbków
  • majeranek, 3 łyżki
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • przyprawa staropolska do mięs, 1 łyżeczka
  • słodka papryka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1 łyżka
  • liście laurowe, 2 (tylko na wierzch)
  • ziarno jałowca, 4 szt. (rozgniecione)
  • pieprz mielony, 1 łyżeczka
  • cząber, 1 łyżeczka
  • olej, oliwa
  • dratwa


Opis wykonania :

1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy.Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem bądź oliwą do uzyskania gęstej masy.

2. Boczek delikatnie nacinamy, rozsmarowujemy masę na boczku, zwijamy  ciasno w roladę i związujemy dratwą. Wkładamy pod sznurek dwa liście laurowe, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min. na folii w blaszce.

3. Można po 60 min. zdjąć folię i podpiec jeszcze 15 minut, by się zarumienił.











Komentarze

  1. Domowe wędliny są zdecydowanie najlepsze. Taki boczuszek to naprawdę rarytas.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)