Ciasto rabarbarowe z polewa śmietankową
Bardzo smaczna odmiana typowego ciasta jakie zawsze robię z rabarbarem postanowiłam tym razem wypróbować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę jest bardzo smaczny .
200 g sera białego chudego
8 łyżek oleju
8 łyżek mleka
1 jajko
100 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
400 g mąki
1 torebka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka budyniu waniliowego
500 ml mleka
50 g cukru
1 jajko
1 i 1/2 kg rabarbaru
500 g śmietanki
3 jajka
150 g cukru
cukier rafinada do posypania
1. Mieszamy ze sobą biały ser, olej, mleko, jajko,oba cukry, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.
2.Ciasto wałkujemy i przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
3. Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka , resztę zagotowujemy wraz z cukrem i wlewamy budyń , gotujemy aż będzie gęsty i odstawiamy . Jajko ubijamy mikserem i wlewamy do gorącego budyniu cały czas mieszając odstawiamy do wystudzenia.
4. Oczyszczony rabarbar kroimy na 4 cm kawałki, Mieszamy śmietanę do polewy z jajkami ubitymi z cukrem na puszystą masę .Na ciasto wykładamy wystudzony budyń , następnie rozkładamy na nim rabarbar , wszystko zalewamy polewa śmietanową .Pieczemy w 200 C przez ok. 40 minut.
5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem :)
Składniki :
Ciasto :
200 g sera białego chudego
8 łyżek oleju
8 łyżek mleka
1 jajko
100 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
400 g mąki
1 torebka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
1 torebka budyniu waniliowego
500 ml mleka
50 g cukru
1 jajko
1 i 1/2 kg rabarbaru
Polewa :
500 g śmietanki
3 jajka
150 g cukru
cukier rafinada do posypania
Opis wykonania :
1. Mieszamy ze sobą biały ser, olej, mleko, jajko,oba cukry, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.
2.Ciasto wałkujemy i przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
3. Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka , resztę zagotowujemy wraz z cukrem i wlewamy budyń , gotujemy aż będzie gęsty i odstawiamy . Jajko ubijamy mikserem i wlewamy do gorącego budyniu cały czas mieszając odstawiamy do wystudzenia.
4. Oczyszczony rabarbar kroimy na 4 cm kawałki, Mieszamy śmietanę do polewy z jajkami ubitymi z cukrem na puszystą masę .Na ciasto wykładamy wystudzony budyń , następnie rozkładamy na nim rabarbar , wszystko zalewamy polewa śmietanową .Pieczemy w 200 C przez ok. 40 minut.
5. Po wystudzeniu posypujemy cukrem :)
intryguje mnie ta polewa śmietankowa - jeszcze się z taką nie spotkałam. ciasto prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDlatego też postanowiłam wypróbować ten przepis bo bardzo mnie zaintrygował ,ale podobna polewę śmietanową użyłam do pieczenia szarlotki :)i również była pyszna :)
OdpowiedzUsuńciacho domowe- love!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie go do rabarbarowej akcji:)