Placek Emilka
Przepis ten pochodzi od Wiolety 333 ze strony Smakera , polecam jej przepisy są świetne ,a to ciasto jest tego dowodem.Jest trochę pracochłonne ,ale warte włożonej w nie pracy.
1 łyżka kakao
zapach cytrynowy
rodzynki
20 dag orzechów mielonych
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
30 dag masła
0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich uprażonych
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/polewa-mat.html
1. Ubijamy białka na sztywno , dodając na koniec cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie wyrabiamy,kolejno dodajemy zmielone orzechy, mąkę , proszek do pieczenia wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na dużą blachę wyłożona papierem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 C lub tzw. suchego patyczka .
2. Ser mielimy dwukrotnie dodajemy do niego cukier, jajka, miękkie masło i ucieramy dokładnie.Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia,olejek oraz rodzynki.Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao mieszamy dokładnie.Pieczemy dwa osobne placki serowe w 180 C ok. 25 - 30 minut.pieczemy w tej samej wielkości formie co biszkopt.
3. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści.Masło ucieramy, dodajemy ostudzoną masę z orzechów .Wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy.
Placek orzechowy przekrawamy na pół smarujemy 1/3 masy kładziemy biały sernik , ponownie masa i ciemny sernik , masa i drugi blat ciasta orzechowego. Wylewamy polewę i posypujemy orzechami.
Składniki :
Ciasto
8 jajek
28 dag cukru
1 cukier waniliowy
12 dag mąki
8 dag orzechów mielonych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
1,2 kg sera białego
50 dag cukru
10 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao
zapach cytrynowy
rodzynki
Masa
20 dag orzechów mielonych
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
30 dag masła
0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich uprażonych
Polewa :
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/06/polewa-mat.html
Opis wykonania :
Biszkopt
1. Ubijamy białka na sztywno , dodając na koniec cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie wyrabiamy,kolejno dodajemy zmielone orzechy, mąkę , proszek do pieczenia wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na dużą blachę wyłożona papierem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 C lub tzw. suchego patyczka .
Ser
2. Ser mielimy dwukrotnie dodajemy do niego cukier, jajka, miękkie masło i ucieramy dokładnie.Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia,olejek oraz rodzynki.Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao mieszamy dokładnie.Pieczemy dwa osobne placki serowe w 180 C ok. 25 - 30 minut.pieczemy w tej samej wielkości formie co biszkopt.
Masa
3. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści.Masło ucieramy, dodajemy ostudzoną masę z orzechów .Wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy.
Złożenie
Placek orzechowy przekrawamy na pół smarujemy 1/3 masy kładziemy biały sernik , ponownie masa i ciemny sernik , masa i drugi blat ciasta orzechowego. Wylewamy polewę i posypujemy orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html