Czekoladowy placek z truskawkami
A oto zwycięski przepis tygodnia, który wybraliście :). Pyszny, sezonowy i bardzo efektowny.
na średnią blaszkę 24x35
8 jajek
200 g cukru kryształu
2 opakowania cukru waniliowego
240 g mąki
40 g kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
450 ml mleka
6 żółtek
100 g cukru kryształu
40 g maki pszennej
1 łyżeczka pasty z wanilii
350 g masła
0,5 kg truskawek świeżych
2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
20 g pistacji niesolonych
1. Jajka ucieramy mikserem wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 15 minut w 180 C, upiec tak samo drugą część ciasta.
2. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy 100 ml mleka i pastę z wanilii, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy do wrzącego wlewamy masę żółtkową i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy wystudzony budyń, za każdym razem dokładnie wyrabiamy masę.
4. Połowę masy wykładamy na dolny biszkopt, krem przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy pozostałym kremem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki. Układamy na cieście, galaretkę rozprowadzamy w 700 ml wrzącej wody i odstawiamy, aż będzie lekko tężeć. Wylewamy ostrożnie na wierzch truskawek, pistacje siekamy posypujemy galaretkę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Składniki :
na średnią blaszkę 24x35
Ciasto
8 jajek
200 g cukru kryształu
2 opakowania cukru waniliowego
240 g mąki
40 g kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
Krem
450 ml mleka
6 żółtek
100 g cukru kryształu
40 g maki pszennej
1 łyżeczka pasty z wanilii
350 g masła
0,5 kg truskawek świeżych
2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
20 g pistacji niesolonych
Opis wykonania :
1. Jajka ucieramy mikserem wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 15 minut w 180 C, upiec tak samo drugą część ciasta.
2. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy 100 ml mleka i pastę z wanilii, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy do wrzącego wlewamy masę żółtkową i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy wystudzony budyń, za każdym razem dokładnie wyrabiamy masę.
4. Połowę masy wykładamy na dolny biszkopt, krem przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy pozostałym kremem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki. Układamy na cieście, galaretkę rozprowadzamy w 700 ml wrzącej wody i odstawiamy, aż będzie lekko tężeć. Wylewamy ostrożnie na wierzch truskawek, pistacje siekamy posypujemy galaretkę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Wyglada apetycznie , mam chec zrobic😄
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie , mam chec zrobic😄
OdpowiedzUsuń