Truskawkowy przekładaniec

Postanowiłam na całego wykorzystać sezon truskawkowy i się trochę rozszalałam :) ciasto to nie wymaga pieczenia , jest pyszne z delikatnym musikiem i pianką mmm , warte wypróbowania. Przepis pochodzi z gazetki Najlepsze ciasta.










Składniki :



  • 24 herbatniki
  • 20 podłużnych biszkoptów
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 650 g truskawek
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 300 g śmietany 30 %
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego




Opis wykonania :


1. Foremkę o wymiarach 25x36 wykładamy folia aluminiową na dnie układamy herbatniki. Z mleka i budyniów gotujemy budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z ostudzonym budyniem na puszysta masę , wykładamy na herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy. 

2. Na masie budyniowej układamy biszkopty w odstępach 5 mm ,450 g  truskawek miksujemy na mus , 3 galaretki rozpuszczamy w 1 L gorącej wody , studzimy. Wystudzona galaretkę wlewamy do musu truskawkowego, wszystko dokładnie mieszamy , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia . Wylewamy mus delikatnie na biszkopty , odstawiamy do całkowitego stężenia musu.

3. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody n, następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na koniec dodajemy cukier waniliowy, jogurt mieszamy z cukrem pudrem . Jogurt mieszamy z ubita śmietanką , następnie wlewamy ostudzoną żelatynę , dokładnie mieszamy i wylewamy na mus truskawkowy.Wstawimy do lodówki. 

4. Pozostałe truskawki również miksujemy, galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy , mieszamy z musem , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Z musu robimy kleksiki na wierzchu ciast , ciasto odstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki :)






Komentarze

  1. Ale cudo ,pyszne ciasto na moje oko ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! Piękne ciacho! :)
    Musi być genialne!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko :) może jeszcze zdążę skorzystać nim truskawki się skończą..

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie Ci wyszlo naprawde niezywke apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam ten przepis :) Wysłałam go kiedyś do gazetki Najlepsze ciasta :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)