Truskawkowy przekładaniec
Postanowiłam na całego wykorzystać sezon truskawkowy i się trochę rozszalałam :) ciasto to nie wymaga pieczenia , jest pyszne z delikatnym musikiem i pianką mmm , warte wypróbowania. Przepis pochodzi z gazetki Najlepsze ciasta.
1. Foremkę o wymiarach 25x36 wykładamy folia aluminiową na dnie układamy herbatniki. Z mleka i budyniów gotujemy budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z ostudzonym budyniem na puszysta masę , wykładamy na herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy.
2. Na masie budyniowej układamy biszkopty w odstępach 5 mm ,450 g truskawek miksujemy na mus , 3 galaretki rozpuszczamy w 1 L gorącej wody , studzimy. Wystudzona galaretkę wlewamy do musu truskawkowego, wszystko dokładnie mieszamy , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia . Wylewamy mus delikatnie na biszkopty , odstawiamy do całkowitego stężenia musu.
3. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody n, następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na koniec dodajemy cukier waniliowy, jogurt mieszamy z cukrem pudrem . Jogurt mieszamy z ubita śmietanką , następnie wlewamy ostudzoną żelatynę , dokładnie mieszamy i wylewamy na mus truskawkowy.Wstawimy do lodówki.
4. Pozostałe truskawki również miksujemy, galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy , mieszamy z musem , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Z musu robimy kleksiki na wierzchu ciast , ciasto odstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki :)
Składniki :
- 24 herbatniki
- 20 podłużnych biszkoptów
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 650 g truskawek
- 4 galaretki truskawkowe
- 300 g śmietany 30 %
- 400 g jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Opis wykonania :
1. Foremkę o wymiarach 25x36 wykładamy folia aluminiową na dnie układamy herbatniki. Z mleka i budyniów gotujemy budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z ostudzonym budyniem na puszysta masę , wykładamy na herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy.
2. Na masie budyniowej układamy biszkopty w odstępach 5 mm ,450 g truskawek miksujemy na mus , 3 galaretki rozpuszczamy w 1 L gorącej wody , studzimy. Wystudzona galaretkę wlewamy do musu truskawkowego, wszystko dokładnie mieszamy , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia . Wylewamy mus delikatnie na biszkopty , odstawiamy do całkowitego stężenia musu.
3. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody n, następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na koniec dodajemy cukier waniliowy, jogurt mieszamy z cukrem pudrem . Jogurt mieszamy z ubita śmietanką , następnie wlewamy ostudzoną żelatynę , dokładnie mieszamy i wylewamy na mus truskawkowy.Wstawimy do lodówki.
4. Pozostałe truskawki również miksujemy, galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy , mieszamy z musem , odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Z musu robimy kleksiki na wierzchu ciast , ciasto odstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki :)
Ale cudo ,pyszne ciasto na moje oko ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Piękne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńMusi być genialne!
dariawkuchni.
Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :) może jeszcze zdążę skorzystać nim truskawki się skończą..
OdpowiedzUsuńPieknie Ci wyszlo naprawde niezywke apetycznie.
OdpowiedzUsuńPamiętam ten przepis :) Wysłałam go kiedyś do gazetki Najlepsze ciasta :) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń