Domowy kompot z truskawek na zimę
Uwielbiam ten czas, gdy zaczyna się sezon na owoce i warzywa. Bardzo lubię robić różnego rodzaju marynaty, dżemy i inne przetwory. Tym razem przyszedł czas na kompot z truskawek, które kocha moja córka - mogłaby je jeść przez cały dzień. Tak więc postanowiłam zrobić kompot, by miała trochę truskawek w zimie ;). Przepis pochodzi z tej strony klik.
2. W dużym garnku układamy ściereczkę na dnie i zalewamy wodą.Gdy woda zaczyna wrzeć, wkładamy słoje i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, wynosimy do piwniczki.
Składniki :
- truskawki
- cukier kryształ
- gorąca woda
Opis wykonania :
1. Słoje myjemy i wyparzamy. Truskawki płuczemy w wodzie, co jest ważne - nie usuwamy szypułek przed myciem. W przeciwnym wypadku truskawki naciągną wody i będą kwaśne. Układamy truskawki do połowy słoików lub max 3/4 wysokości, następnie wsypujemy po 2-3 łyżki stołowe cukru na 1 L słoik (w zależności od tego jak są słodkie truskawki) Zalewamy wodą z czajnika, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy po czym sprawdzamy szczelność.
2. W dużym garnku układamy ściereczkę na dnie i zalewamy wodą.Gdy woda zaczyna wrzeć, wkładamy słoje i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, wynosimy do piwniczki.
Zawsze kompoty robi u mnie babcia, ale kiedyś muszę ją w końcu wyręczyć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Oj :)
OdpowiedzUsuńZimą każdy będzie Ci go zazdrościł! Jestem tego pewna.
dariawkuchni.
A mi się cukier nie rozpuścił, jest na dnie słoików. Mam nadzieję że nie sfermentuje.
OdpowiedzUsuńPani Moniko a zalała Pani wrzątkiem z czajnika? bo mi zawsze się ślicznie rozpuszcza, jeżeli nie całkowicie o zalaniu woda to przy pasteryzowaniu. Jakiego Pani cukru użyła?
OdpowiedzUsuńJa mam podobny problem, tez mi się cukier nie rozpuścił a dodałam zwykły biały cukier.
Usuńjeżeli cukier nie chce się rozpuścić, należy zagotować wodę z cukrem. Należy zebrać białe szumowiny i takim syropem zalać truskawki.
UsuńProsty przepis, a jaki efekt. :-) pierwsze słoiki na zimę gotowe :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńA czy te słoiki muszą być całe zanurzone w garnku? Nie mam takiego dużego gara :-( . Jestem kokpletnym laikiem w temacie, ale marzą mi się truskawki na święta ..Chciałaby je w litrowych słojach zrobić...
OdpowiedzUsuńJeżeli nie ma Pani tak dużego garnka, niech za pasteryzuje je Pani w tak największym jaki jest. Proszę wydłużyć ciut czas gotowania tak do 5-7 minut. Powinny dobrze chwycić :).
UsuńDziękuję :-) i nie trzeba przez "pani" Pozdrawiam!
UsuńTe sloiki wygladaja mniam mysle ze moje tez beda takie
OdpowiedzUsuńCzy wody dolewamy do całkowitego przykrycia truskawek?
OdpowiedzUsuń