Ciasto Smerfuś
Pyszny i bardzo niebieski :). Kolejny plan wykonany ciasto Smerfuś już dawno postanowiłam go wypróbować i w końcu przyszedł na nie czas :). Polecam zaskoczy niejednego domownika .
Składniki :
blaszka 25x36 cm
Przepis na biszkopt http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html
Masa I :
500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
4 opakowania niebieskiej galaretki
niebieski barwnik spożywczy - niekoniecznie
Masa II :
250 ml śmietany 30 % lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Opis wykonania :
1. Przygotować biszkopt wg. podanego przepisu , przekroić na dwie części , nasączyć herbatą wymieszaną z łyżeczką miodu i niewielką ilością soku z cytryny.
2. Trzy galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wylewamy do małej blaszki na ciasto by stężała, kroimy w kostkę.Czwarta galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy by galaretka lekko stężała.Jeżeli chcemy mieć piękny odcień niebieskiego, przy galaretce wyjdzie słabiutki kolor dodajemy niewielką ilość barwika do ubitej śmietany . Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy pokrojona galaretkę delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy drugim plackiem.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder delikatnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody, następnie do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy i wlewamy do pozostałej śmietany , delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy kokosem :).
blaszka 25x36 cm
Przepis na biszkopt http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html
Masa I :
500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
4 opakowania niebieskiej galaretki
niebieski barwnik spożywczy - niekoniecznie
Masa II :
250 ml śmietany 30 % lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Opis wykonania :
1. Przygotować biszkopt wg. podanego przepisu , przekroić na dwie części , nasączyć herbatą wymieszaną z łyżeczką miodu i niewielką ilością soku z cytryny.
2. Trzy galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wylewamy do małej blaszki na ciasto by stężała, kroimy w kostkę.Czwarta galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy by galaretka lekko stężała.Jeżeli chcemy mieć piękny odcień niebieskiego, przy galaretce wyjdzie słabiutki kolor dodajemy niewielką ilość barwika do ubitej śmietany . Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy pokrojona galaretkę delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy drugim plackiem.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder delikatnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody, następnie do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy i wlewamy do pozostałej śmietany , delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy kokosem :).
Idealne ciasto na zbliżający się dzień dziecka!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Zapraszam na nowego kulinarnego bloga chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńKolor ma obłędny! Założę się, że każdego wprowadziło w zachwyt :)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł, pierwszy raz widzę takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńMnie też zaskoczył ten Smerfuś :) Wygląda pięknie. Ale kolor!!!
OdpowiedzUsuńmniam.... wygląda OBŁĘDNIE... i ten kolor...
OdpowiedzUsuń