Murzynek Mojej mamy
Zawsze zajadam się nim u mamy ma świetny przepis. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, wprost rozpływa się w ustach. Uwielbiam ten przepis,niby zwykłe ciasto bez masy, ale pyszna klasyka :)
Składniki :
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek wody
- kokos
Opis wykonania :
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy razem mieszając. 1/3 masy odlewamy, resztę studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ubijamy białka i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wlewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy około 50 minut lub tzw. suchego patyczka w 170 C. Ciepłe ciasto polewamy pozostawioną masą i posypujemy kokosem.
murzynek, smak mojego dzieciństwa, najlepsze ciasto na świecie:)
OdpowiedzUsuń