Gofry teściowej
Przepis na te gofry dostałam od teściowej :) i jak na razie jest jednym z lepszych jakie używam, gofry są jak z najlepszej kawiarni chrupkie na zewnątrz i nie gumowate w środku. Najważniejsze by studzić je na kratce, wówczas nie robią się miękkie.
1. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy mleko, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Dolewamy roztopioną margarynę dobrze wyrabiamy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy.
3. Pieczemy na dobrze rozgrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy po 2 łyżki, gdyż ciasto mocno rośnie.
Gotowe :)
Składniki :
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 kg maki tortowej
- 1 margaryna roztopiona i ostudzona
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis wykonania :
1. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy mleko, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Dolewamy roztopioną margarynę dobrze wyrabiamy. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy.
3. Pieczemy na dobrze rozgrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy po 2 łyżki, gdyż ciasto mocno rośnie.
Gotowe :)
Gofry to najlepszy deser na świecie. Już w dzieciństwie moja mama piekła mi je w swoim dezalu. Teraz mi oddała sprzęt i sama je robię. Ta gofrownica ma już sporo lat ale nadal wszytko w niej działa. Mój przepis gofry jest troszkę inny, ale dla odmiany wypróbuje twojego (czy tam Twojej teściowej).
OdpowiedzUsuń