Nadziewane Pizza Rolls
Pizza inaczej :) bardzo fajna przekąska na imprezy małe kawałeczki, lubię przekąski na gryza, dwa.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy oliwę,1/4 szklanki ciepłej wody i zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jeżeli sos będzie zbyt kwaśny możemy dodać cukru. Sos delikatnie odparowujemy i odstawiamy.
Dokładnie sklejamy ciasto tworząc kuleczkę, kładziemy sklejeniem na blaszce.
Masło roztapiamy z czosnkiem i przyprawami włoskimi. Ta mieszaniną smarujemy wierzch kuleczek i posypujemy parmezanem lub innym tartym serem.
Pieczemy 15 - 18 minut w 180 C.
Składniki :
Pizza - cienkie ciasto :
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- woda
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- przyprawa do dań włoskich
Sos :
- 1/3 puszki krojonych pomidorów
- pół średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek bazylia
- sól
- pieprz
dodatkowe składniki :
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 20- 30 dag sera twardego pokrojonego w kostkę
- ananas, szynka, oliwki to co lubimy :)
Opis wykonania :
Ciasto :
Drożdże drobno kruszymy i mieszamy z 3 łyżkami ciepłej wody, cukrem i dodajemy 3 łyżki mąki. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut.Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy oliwę,1/4 szklanki ciepłej wody i zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Sos:
Drobno poszatkować cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule i czosnek zeszklić do miękkości na oliwie, następnie dodać pomidory z puszki i przyprawić solą i pieprzem oraz bazylią.Jeżeli sos będzie zbyt kwaśny możemy dodać cukru. Sos delikatnie odparowujemy i odstawiamy.
Całość :
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt kroimy na 24 kwadraty, każdy kwadrat smarujemy sosem pomidorowym i umieszczamy dowolne składniki. U mnie ananas, oliwka i ser.Dokładnie sklejamy ciasto tworząc kuleczkę, kładziemy sklejeniem na blaszce.
Masło roztapiamy z czosnkiem i przyprawami włoskimi. Ta mieszaniną smarujemy wierzch kuleczek i posypujemy parmezanem lub innym tartym serem.
Pieczemy 15 - 18 minut w 180 C.
Muszę namówić znajomego pizzera z Dominium, żeby coś takiego wprowadzili do swojego menu ;)
OdpowiedzUsuń