Malinowy Raj
Przepis na to ciasto powstał po wizycie już dawno , dawno temu w kawiarni, gdzie założyłam się ze znajomymi ,że zrobię lepsze niż te , które kupiliśmy i było :D Zdjęcia sprzed 2 lat ;)
ciasto wykonujemy z połowy proporcji ciasta http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html
3 łyżki mąki
3 żółtka
7 łyżek cukru kryształu
2 szklanki mleka
1 i 1/2 kostki masła
500 g malin świeże lub mrożone
7 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
5 białek
30 dag cukru kryształu
czerwony barwnik spożywczy
1. Biszkopt pieczemy z połowy proporcji ciasta na dużej blaszce.
2. Szklankę mleka gotujemy z cukrem,w drugiej rozrabiamy budyń,żółtka i mąkę .Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ,aż masa zgęstnieje.Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy i dodajemy zimny budyń.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodając stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści.( ja dodałam niewielką ilość barwnika)Blachę tej samej wielkości co użyta do pieczenia biszkoptu , wykładamy papierem i wykładamy pianę tworząc nierówną powierzchnię. Pieczemy w 120 C ok. 70 minut.Po tym czasie wyciągamy i studzimy.
4. Maliny wkładamy do rondla z grubym dnem , dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ,aż maliny całkowicie się rozgotują .Do 50 ml zimnej wody wsypujemy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia .Dodajemy do gorącego musu z malin i mieszamy ,aż do rozpuszczenia .
5. Biszkopt przekrawamy na pół, masę dzielimy na 3 części .Pierwszy blat smarujemy kremem wykładamy mus z malin, następnie znów krem , druga cześć biszkoptu.Następnie trzecia warstwa masy i delikatnie układamy bezę.
GOTOWE :)
Składniki :
Ciasto :
ciasto wykonujemy z połowy proporcji ciasta http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html
Masa budyniowa :
1 budyń śmietankowy3 łyżki mąki
3 żółtka
7 łyżek cukru kryształu
2 szklanki mleka
1 i 1/2 kostki masła
Mus malinowy :
500 g malin świeże lub mrożone
7 łyżek cukru
4 łyżeczki żelatyny
Beza :
5 białek
30 dag cukru kryształu
czerwony barwnik spożywczy
Opis wykonania :
1. Biszkopt pieczemy z połowy proporcji ciasta na dużej blaszce.
2. Szklankę mleka gotujemy z cukrem,w drugiej rozrabiamy budyń,żółtka i mąkę .Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ,aż masa zgęstnieje.Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy i dodajemy zimny budyń.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodając stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści.( ja dodałam niewielką ilość barwnika)Blachę tej samej wielkości co użyta do pieczenia biszkoptu , wykładamy papierem i wykładamy pianę tworząc nierówną powierzchnię. Pieczemy w 120 C ok. 70 minut.Po tym czasie wyciągamy i studzimy.
4. Maliny wkładamy do rondla z grubym dnem , dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ,aż maliny całkowicie się rozgotują .Do 50 ml zimnej wody wsypujemy żelatynę i odstawiamy do napęcznienia .Dodajemy do gorącego musu z malin i mieszamy ,aż do rozpuszczenia .
5. Biszkopt przekrawamy na pół, masę dzielimy na 3 części .Pierwszy blat smarujemy kremem wykładamy mus z malin, następnie znów krem , druga cześć biszkoptu.Następnie trzecia warstwa masy i delikatnie układamy bezę.
GOTOWE :)
Prawdziwa malinowa pokusa!
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100 % :)
UsuńKusisz :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, też chcę taki kawałeczek raju:D
OdpowiedzUsuńIdealnie wpasowało się w nadchodzący owocowy sezon :) Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń