Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem orzechowym
Od dłuższego czasu chodził za mną ten przepis, w sumie za każdym razem, gdy pozostawały z obiadu ziemniaki :). No i w końcu postanowiłam go wypróbować. Przepis pochodzi ze strony "Kobieta w INTERIA.PL /kuchnia ". Przyszła pora na odświeżenie zdjęć i przypomnienie ich wspaniałego smaku.
Składniki :
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 60 g masła
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- kilka kropli olejku migdałowego
- 5 łyżek mleka
- cukier puder
Opis wykonania:
Masło, jajka i cukier miksujemy razem na gładką masę. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy maślano- jajecznej dodajemy przeciśnięte przez praskę lub zmiksowane blenderem ziemniaki.
Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Zmielone orzechy mieszamy z 3 łyżkami cukru kryształu, olejkiem i mlekiem, dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy mocno podsypując uprzednio blat mąką, na okrąg o śr. 40 cm.
Ciasto smarujemy masą orzechową, dzielimy na trójkąty i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu.
Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - rogaliki jeszcze wyrosną ;).
Pieczemy przez 30 minut w 170 C.
Nadzienie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNadzienie bym pewnie zjadła jeszcze przed nadzianiem :D
OdpowiedzUsuńMało brakowało , a i tak by się stało ;)
Usuń