Pyszne rogaliki z marmoladą
Przepis ten dostałam od mamy jest świetny i bardzo często gości w moim domu , a rogaliki nie zdążą jeszcze ostygnąć , a już ich nie ma. Polecam wyrabianie ciasta w robocie wtedy są bardzo delikatne i pulchne.
1. Z mleka, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn. Mąkę przesiewamy , dodajemy jajko i drobno pokrojona margarynę, wlewamy wyrośnięty zaczyn i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.
2. Ciasto najlepiej podzielić na 4 części , każdą rozwałkować na koło, podzielić na trójkąty.Nakładamy marmoladę na najdłuższy brzeg i zwijamy.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. na 12 minut.
Oto stare zdjęcie ;)
Składniki :
- 40 dag mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 3 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru kryształu
- szczypta soli
- marmolada
Opis wykonania :
1. Z mleka, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn. Mąkę przesiewamy , dodajemy jajko i drobno pokrojona margarynę, wlewamy wyrośnięty zaczyn i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę.
2. Ciasto najlepiej podzielić na 4 części , każdą rozwałkować na koło, podzielić na trójkąty.Nakładamy marmoladę na najdłuższy brzeg i zwijamy.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. na 12 minut.
Oto stare zdjęcie ;)
No to juz mnie chyba zrobienie ich nie ominie:)
OdpowiedzUsuń