Ciasto Kukułka

Obiecane ciasto , niby proste w wykonaniu ,ale przy sporządzaniu masy należy zachować szczególną ostrożność by się nie zważyła . Należy przestrzegać dwóch zasad dodawać utarte masło do budyniu nie na odwrót oraz dokładnie połączyć składniki po każdym dodaniu masła .





Składniki :



Biszkopt :


6 jajek
1 szklanka maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa I


2 budynie czekoladowe z cukrem
1 l mleka
250 g cukierków kukułki
200 g miękkiego masła


Masa II


0,5 l śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo


kieliszek wódki
starta czekolada


Opis wykonania :


1. Białka ubijamy na sztywną piane, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż masa będzie lśniąca i sztywna. Dodajemy następnie po 1 żółtku, pod koniec wsypujemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie łączymy i wylewamy do wyłożonej papierem formy uwaga tylko dno wykładamy nie smarujemy boków formy.Pieczemy ok. 40 minut w 180 C.

2. 700 ml mleka zagotować wraz cukierkami, mieszając co chwile ,aż cukierki się całkowicie rozpuszczą w pozostałym mleku rozpuścić budynie i dodać do gotującego się mleka .Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy do budyniu za każdym razem dokładnie miksując.

3. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem , żelatynę namaczamy w 2-3 łyżkach zimnej wody , a następnie rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dodajemy 3 łyżki masy śmietanowej mieszamy i łączymy z pozostała masą. 

4. Ostudzony biszkopt przekrawamy , każdą część skrapiamy wódką i przekładamy masa kukułkową .Na górę ciasta wykładamy masę śmietankową i posypujemy startą czekoladą . Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki .


:


Jeśli krem się zważy możemy  w innej misce utrzeć pół kostki masła, a następnie dodawać mniejsze porcje zważonej masy i ucierać. Krem powinien się w ten sposób uratować. Można też  włożyć miskę z masą na garnek z wrzącą wodą i ucierać czyli tzw. kąpiel wodna do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego :)


Komentarze

  1. Uwielbiam kukułki, ciasto prezentuje się pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)