Owocowy torcik z ciasta francuskiego
Składniki :
- 500 g ciasta francuskiego
- 300 g brzoskwiń z puszki
- 300 g krojonego ananasa z puszki
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 150 g cukru pudru
- 3-4 łyżki likieru jajecznego
- 250 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 g śmietany 36%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 ml soku z brzoskwiń rozcieńczonego z wodą + 3 łyżki
Opis wykonania :
Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i wykroić za pomocą obręczy z tortownicy śr. 26 cm dwa blaty.Blaty ułożyć na papierze i po nakłuwać widelcem, piec w 180 C ok. 15 - 20 minut.
Brzoskwinie i ananasy odcedzić, drobno pokroić w kostkę, syrop z brzoskwiń rozcieńczyć pół na pół (150 ml + 3 łyżki ). Budyń wymieszać z 3 łyżkami rozcieńczonego soku, pozostały sok zagotować i dodać rozcieńczony budyń i ugotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać owoce dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Jeden z upieczonych blatów dzielimy na kroimy na 6 części. Cukier puder mieszamy z likierem i ucieramy, aż uzyskamy gładki lukier. Lukrujemy trójkąty i odkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i tworzymy wzorki na trójkącikach.
Kwaśną śmietanę ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Rozpuścić w 50 ml gorącej wody do żelatyny dodać 2 łyżeczki mieszanki kwaśnej śmietany wymieszać i dodać do pozostałej, wymieszać. Całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką, wstawić na 10 minut do lodówki.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego, na blat całego ciasta nałożyć owoce następnie wycisnąć śmietanę ułożyć wachlarze z ciasta i udekorować wg. uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html