Biszkopt, który zawsze się udaje

Długo szukałam przepisu na biszkopt. Szukałam takiego przepisu, jaki naprawdę się sprawdza i nie opada. W końcu znalazłam go trzy lata temu. Przepis należy do Pana Grzegorza i pochodzi ze strony "Wielkie Żarcie". Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł. Gdy potrzebuję czekoladowy biszkopt, odbieram dwie łyżki mąki pszennej i zastępuję je kakao. Przepis wypuściłam w świat i wszystkie osoby są zachwycone, a zwłaszcza rzucaniem nim po upieczeniu ;). Co daje rzucanie? Natychmiast uciekają z niego duże pęcherzyki powietrza, które odpowiedzialne są za oklapnięte ciasta. Biszkopt jest wtedy równiutki i nie traci swojej puszystości.




Składniki :

  • 6 jaj 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1  szklanka cukru kryształu 
  • 1 łyżka octu

Opis wykonania :

1. Ubijamy pianę z białek. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Należy wziąć głęboką miseczkę, bo żółtka  rosną.

3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy. 

4. Do formy wkładamy papier do pieczenia (papier do pieczenia kładziemy TYLKO na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i NIE WOLNO smarować boków formy). Ciasto wylewamy do formy.

5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.

6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat, wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Ja potrzebowałam wysokiego i dużego biszkoptu dlatego użyłam 1 i 1/2 porcji ciasta :) Polecam, jeżeli ktoś jeszcze nie posiada, zaopatrzyć się do przyrząd do przecinania ciast. Naprawdę ułatwia życie, a koszt to tylko ok. 12 zł.







Komentarze

  1. Potwierdzam...ten przepis stosuję do lat i jest niezawodny. Ja go mam z poradnika domowego jeszcze z lat 90...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam po upieczeniu od razu szeroko otwieram drzwiczki wyjmuje szybko biszkopt rzucam ,wkładam spowrotem i dopiero powoli mam odparować. ? Dobrze rozumiem?

      Usuń
  2. Wypróbuje, mam nadzieje ze bedzie inny. I NIE OPADNIE ! ;) zazpraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt jest rewelacykjny. Upiekłam go już piąty raz I jest naprawdę super.
      Znalazłam go niedawno.
      Warto piec bo jest naprawdę super!!!😊😊
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Zeby zrobic wysoki biszkopt wystarczy 9 jaj tylko czy reszta skladnikow tez zwiekszyc

      Usuń
    3. Co robię nie tak! mi 2raz wyszedł twardy jak skała

      Usuń
    4. Ej a mogę dodać kakao jak chce kakaowy?

      Usuń
    5. Tak, możesz tylko wymieszaj kakao i przesiej razem z mąką ziemniaczaną i przenna

      Usuń
  3. Racja! Ten biszkopt nigdy nie zawodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzadko kiedy wychodzi mi biszkopt, a tu taka niespodzianka prawie wyszedl z blachy i nie opadl. Dziekuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż tyle cukru... Nie jest za słodki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak tyle cukru było w oryginalnym przepisie, ale ja zawsze daje 1 szklankę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O co chodzi w punkcie 6 z upuszczeniem na blat i wstawieniem do piekarnika? Zawsze po upieczeniu ucchylalam drzwiczki delikatnie nigdy nie wyjmowalam i nie robiłam tego co jest w punkcie 6 dlatego nie wiem o co chodzi

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Justyno :) ponieważ wówczas biszkopt nie opada, jest równiutki, nie traci lekkości i natychmiast uciekają z niego duże pęcherzyki powietrza, które odpowiedzialne są za oklapnięte ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. A proszę mi powiedzieć, przy zachowaniu proporcji z przepisu jaką blachę (wymiary Pani stosuje)? duża blacha? pozrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Stosuje blachę o wymiarach 24x40 cm :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli w blaszce 24x34 powinien wyjść wysoki :) czy lepie zmniejszyć proporcje? pozdrawiam, Ewa

      Usuń
    2. W taki razie, przy blaszce 24x34 powinnam zmniejszyć proporcje? czy zostawić a biszkopt wyrośnie wysoki? pozdrawiam,Ewa

      Usuń
  11. Witam :-) chcialam wyprobowac przepia na biszkopt, tylko mam pytanie. Zoltka laczymy z octem za pomoca miksera czy recznie? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od lat ubijam mikserem na najnizszych obrotach i zawsze wychodzi :)

      Usuń
  12. Witam mieszamy ręcznie łyżką 😊. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Biszkopt jest super również stosuję od lat a teraz zrobiłam na niemieckiej speisestarke i jest jeszcze pulchniejszy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. na jaką blachę jest ten przepis??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli potrzebuje go przeciąć na pół tylko to wówczas piekę z 6 jaj na blaszkę 24x39 cm z dużych jaj. Jeżeli potrzebuje wysokiego piekę z 9 jaj.

      Usuń
    2. Wówczas pozostale proporcje się zmień? Czy jedynie jaj dodać więcej?

      Usuń
  15. Biszkopt rewelacja. Moja mamusia stwierdziła, że przez całe życie nie upiekła takiego biszkopta jaki mi wyszedł. Wszyscy się zachwycali moja szarlotką na puszystym biszkopcie. Dziękuję P.Jolu za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kobieto uratowałas mi życie tym przepisem.jest po prostu IDEALNY.wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja nie dałam mąki ziemniaczanej i żółtka mikserem po dodaniu wymieszałam masakra aż się boję czy wyjdzie ������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co wyszedł? Kurcze ja tez zoltka mikserem potraktowalam :/

      Usuń
    2. Jeżeli wymieszacie delikatnie na słabszych obrotach mikserem, to raczej nic mu nie będzie ( często tak robię,gdy nie chce mi się bawić). Co do niedodania mąki ziemniaczanej, raz mi się zdarzyło, o dziwo udał się, tylko lekko mniej wyrósł i musiałam wydłużyć o kilka minut pieczenie. Pozdrawiam

      Usuń
  18. Czy ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zawsze do rozgrzanego ☺ pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dzień dobry,a jak na małą kwadratową blachę to jakie proporcje zrobić?takie jak w przepisie czy z 9 jajek?

      Usuń
  19. Ja mam blaszkę 31 x 21 cm i wysoka prawie 5 cm , czy boge zastosować Twój przepis ? Czy muszę podwyższyć boki zeby była głębsza blaszka ? Mam 5% ocet czy taki moze być czy musi być 10% ?? Dziekuje z góry za odpowiedz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Mario moim zdaniem nie powinno wyjść z blachy 😊 i ocet 5% też może być.

      Usuń
    2. Proszę nie wykładać tylko boków blaszki bo opadnie.

      Usuń
    3. Bardzo dziekuje za odpowiedz i biorę sie za biszkopt. To ma być tort na niedziele dla mojego wnusia który kończy 5 lat i wybrał właśnie prostokątny z dekoracja pokemon i troche sie boje..No ale przyrzekłam ze będzie wiec do dzieła...!!!! Dziekuje za przepis..Jak będzie gotowy to wystawie fotkę......

      Usuń
    4. Witam, postanowiłam dziś wypróbować Pani przepis i biszkopt wyszedl super. Robiłam w dużej blaszce i coś mnie przyćmiło, bo wyłozylam papierem całą blachę łącznie z bokami. Przypomniało mi sie o tym dopiero po 5 minutach pieczenia. I wyrósł ładnie, trochę go wybrzuszylo, ale po upieczeniu opadł do poziomu boków. Nie rzucałam nim już. Wygląda i smakuje super. To chyba rzeczywiście prawda, że z octem zawsze wychodzi, nie ważne jak się składniki i blachę potraktuje :)

      Usuń
  20. A czy żółtka mają być tylko rozbełtane z octem, czy ubite na puszystą masę i dodane do ubitych białek i wymieszane łyżką czy mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka wymieszać łyżeczką z octem i odstawić,później możemy je połączyć na najdelikatniejszych obrotach z pianą mikserem lub ręcznie.Pozdrawiam

      Usuń
  21. A czy żółtka mają byc tylko rozbełtane łyżką czy ubite mikserem na kogiel mogiel i dodane do ubitych białek? I czy tutaj tez łączymy je mieszając łyżką czy mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam.Czy z powyzszego przepisu (6 jaj itd.) biszkopt na blache 24x34 bedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na 2 blaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam spokojnie Pani przetnie o ile jajka są duże

      Usuń
  23. Witam. Nie wiem co poszlo nie tak,ale masa biszkoptowa byla sztywna i sucha jak wior.Ubilam bialka na sztywno z cukrem,dodalam zoltka i nic,a nic nie rozrzedzily piany,a jak dodalam maki to mialam wielki problem te maki wmieszac w te piane.Upiekl sie ten biszkopt,ale suchy i twarty jak trociny,ratowalam sprawe ponczowaniem,ale smaku to dobrego nie mial.O co tu chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam pojęcia co mogło być nie tak :(, może zbyt długo ubijana piana, małe jajka... Spróbuj raz jeszcze, godny polecenia jest tez ten drugi biszkopt z olejem "Biszkopt wilgotny do tortu".Pozdrawiam

      Usuń
    2. Mój tez wyszedl twardy i zbity jak deska. A rzucałam blaszka itp. Może za długo się studził w piekarniku?

      Usuń
  24. Mam piekarnik gazowy tez taki wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam pytanie co do ustawien piekarnika?Na jakich grzałkach Pani piecze?góra?dół?góra i dół?termonobieg?

    OdpowiedzUsuń
  26. Ustawiam ogólnie oba naraz góra i dół bez termoobiegu.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Gdzie można kupić ten przecinak do biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
  28. Pani Ewo niech Pani pozostawi proporcje wyrośnie ładny i wysoki 😊

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam. A gdzie znajde ten przepis na Biszkopt wilgotny do tortu? I co znaczy upuszczamy w formie 30-40cm na blat? Dziekuje 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze tu jest ten przepis :) https://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2016/07/biszkopt-do-tortow-wilgotny.html?showComment=1511949195784#c2168656551147958477

      Lekko uderzamy blaszką o blat by biszkopt nie opadł :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  30. a co jeśli nie dodam octu? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast octu można użyć soku z cytryny. Ocet pomaga w utrzymaniu piany by nie opadła 😊.

      Usuń
  31. Upiekłam pierwszy raz z tego przepisu. Zawsze modlilam się by nie opadł a ten... cudo! Rowniutki, wysoki, super!
    Zapraszam do mnie
    Ula-liebreiz.blogspot.com
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Jest idealny, przepięknie wyrósł! Już sobie zapisalam przepis! Bardzo dziękuję :-D

    OdpowiedzUsuń
  33. A ja, jak zawsze piekłam z tego przepisu kolka razy, wszystko tak samo to teraz aż 3 razy mi nie wyszedł.
    Szklanka maki-160 gram...
    nie wi co jest nie tak :/

    OdpowiedzUsuń
  34. A ja, jak robiłam zawsze tak ostatnio aż 3 razy mi nie wyrósł.
    Nie wiem co poszło nie tak, zawsze robię tak samo :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze,że był okres kiedy biszkopt wcale się mi nie udawał, myślałam że to wina nowego piekarnika. Co się okazało mąka, którą kupowałam długi, długi czas się po prostu zepsuła na jakości.Spróbuj może w tą stronę.

      Usuń
  35. Za każdym razem dzwoniłem do babci Krysi, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, że trzeba go zapamiętać lub zapisać. Dziś już nie może mi pomóc (RIP). Ten przepis bardzo przypomina ten babciny i dziś zadziałał, co prawda pomiąłem sztuczkę z upuszczaniem. Więc absolutna rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  36. Hmm... może być, spróbuje z angielska.
    Normalnie taki ciężki wychodzi, jak zakalec.
    A ile gram maki dajesz? Bo ja według przelicznika z kotlet.pl czyli 160 gram tortowej i 80 ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło 178 g mąki i 97 ziemniaczanej i jajka L używam :)

      Usuń
  37. Szklanka szklance nie rowna wiec prosze o informacje ile gram maki miesci sie w szklance, ktora Pani uzywa. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  38. 180 g mąki pszennej i 100g ziemniaczanej pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam, zamiast octu, ile soku z cytryny trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,gdy mi braknie octu dodaje dwie łyżki soku z cytryny. Pozdrawiam

      Usuń
  40. No dobra biszkopt wstawiony. Modlę się do piekarnika żeby mi wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Planuję zrobić ten biszkopt do tortu. Czy będzie tak ładny jeśli dodam pół szkl. cukru? Zawsze cukru daje mniej...mniej kalorii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,jeżeli już to 3/4 szklanki obawiam się że 1/2 to będzie za mało 😊. Pozdrawiam

      Usuń
  42. Czy można zamrozić ten biszkopt i później odmrozic i wyłożyć kremem?

    OdpowiedzUsuń
  43. Biszkopt super😊mój pierwszy polecam😉

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy mogę nie dodać proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  45. Przepis genialny! Jeszcze nigdy biszkopt nie wyrosl mi tak wysoki jak z tego przepisu! O to mi chodzilo :) wielkie dzieki!!!

    OdpowiedzUsuń
  46. Dzięki za przepis ❤ Nie wierzyłam, że się uda. Mój pierwszy w życiu udany biszkopt 🤓 💞

    OdpowiedzUsuń
  47. Super przepis wszystko poszło tak jak podano w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  48. Przepis jest rewelacyjny! Jeszcze nie zdarzyło sie żeby mi nie wyrósł. Nawet moja mama jest pod wrażeniem. Mowi, ze jej, a nawet babci, nigdy taki nie wyrósł.
    Mam pytanie. Gdybym chciała zrobić biszkopt kakaowy to jak mam zmodyfikować proporcje? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  49. Super przepis.Biszkop wyszedł mi bardzo dobry.Dziekuje🙂 polecam (jestem amatorka w pieczeniu)

    OdpowiedzUsuń
  50. Czy moge w jakiś sposób zastąpić papier do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  51. Właśnie robię. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Biszkopt udany nie upadl i jest taaaaki wysoki kradne przepis dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  53. Pierwszy raz w życiu wyszedł mi biszkopt. Pozdrawiam i dziękuję za super przepis 😘

    OdpowiedzUsuń
  54. A jak na bokach tez mam papier do pieczenia- cos się stanie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można obciąć. Biszkopt może opaść

      Usuń
  55. Wyszedl idealnie.Super przepis🙂

    OdpowiedzUsuń
  56. Piekłam dziś wyszedł świetny zamiast zwykłego octu dałam jabłkowy, śmiało na dużej blaszce wychodzą trzy podkłady z 9 jaj. Z innych przepisów musiałam piec jeden dodatkowy

    OdpowiedzUsuń
  57. Witam
    A ja poproszę od Pani przepis na 1 1/2 biszkopt. Chcę zrobić większą porcje i chciałabym sprawdzone proporcje.

    OdpowiedzUsuń
  58. Witam, czy prostokątna blaszkę moge zastąpić okrągłą?

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam a czy moze byc okragla blaszka i boszkopt wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można je piec w różnych blaszkach. Pozdrawiam

      Usuń
  60. Robiłam pięknie wyrósł ale po 20 minutach opadł trochę, jest trochę wklesniety. Nie wykladalam papierem boków. Nie wiem jaka może być przyczyna.

    OdpowiedzUsuń
  61. Na blache 40 cm na 26 ile jajek i jakie proporcje skladnikow ?

    OdpowiedzUsuń
  62. Czy można zrobić ten biszkopt w wersji czekoladowej ? A jeśli tak to jak? Biały robiłam kilka razy. Zawsze wychodzi super :)

    OdpowiedzUsuń
  63. A jak upiec z tego przepisu biszkopt kakaowy (czekoladowy) ?

    OdpowiedzUsuń
  64. Witam, czy jeśli zrobię w blaszce kwadratowej 30x30 to muszę zmienić jakieś proporcje musi wyjść dość wysoki bo przeciąć na 3 części muszę?

    OdpowiedzUsuń
  65. Dziękuję za ten przepis pierwszy raz udał mi się biszkopt 😊 Od dziś to jest jedyny przepis na biszkopt w mojej kuchni😘👍

    OdpowiedzUsuń
  66. Robiłam w sierpniu i wyszły dwa super biszkopty. Wyrośnięte, puszyste i przepyszne. Piekłam dwa dzisiaj i też wszystko jak wtedy. Tylko piekarnik inny i Mąka lubella puszysta tortowa(wtedy była pszenna z biedronki) dzisiaj mimo upuszczenia na podłogę, oba opadły w środku i są "oklapnięte".

    OdpowiedzUsuń
  67. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  68. Witam czy z 1,5 warstwy wyjdzie biszkopt który podzielimy na dwa czy trzy części?

    OdpowiedzUsuń
  69. Super przepis, stosowałam go już kilkanaście razy i ciągle piekę biszkopty tylko z niego:) zawsze się udają!!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  70. Faktycznie dobry przepis, tylko zamiast mąki pszennej dałam mąkę biszkoptową bezglutenową i tak wyrósł. Dziękuję za przepis😁😊

    OdpowiedzUsuń
  71. Witam. Ile powinno się ubijac białka zanim zaczniemy dodawać cukier?

    OdpowiedzUsuń
  72. Mam pytanie na jaka formę jest ten przepis bo nwm jakiej blachy użyć
    I czy można dodać kakao żeby był cz Kołakowskiej czy lepiej nie

    OdpowiedzUsuń
  73. Mam pytanie na jaka formę jest ten przepis bo nwm jakiej blachy użyć
    I czy można dodać kakao żeby był czekoladowyj czy lepiej nie

    OdpowiedzUsuń
  74. Biszkopt super z półtorej porcji.Magia w moim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  75. Biszkopt robiłam w formie 26x36 i postanowiłam dodać jeszcze jedno jajko (7 szt.), reszty proporcji nie zmieniłam. Biszkopt wyszedł idealny, chyba śmiało mogę stwierdzić, że dawno mi taki nie wyszedł a próbowałam wiele przepisów ale nigdy nie dodawałam octu.
    Jedyne mogę się doczepić do jego słodkości, dla mnie zdecydowanie za słodki, zwłaszcza jeśli robi się później jakieś ciasto z masami, galaretką. Natomiast to jest kwestia indywidulna i następnym razem dodam tego cukru ciut mniej.
    Przepis bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  76. Biszkopt wyszedł super 👌

    OdpowiedzUsuń
  77. Pierwszy biszkopt w moim życiu i wyszedł idealnie bardzo dziękuję i pozdrawiam💖🤩

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)