Biszkopt, który zawsze się udaje
Długo szukałam przepisu na biszkopt. Szukałam takiego przepisu, jaki naprawdę się sprawdza i nie opada. W końcu znalazłam go trzy lata temu. Przepis należy do Pana Grzegorza i pochodzi ze strony "Wielkie Żarcie". Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł. Gdy potrzebuję czekoladowy biszkopt, odbieram dwie łyżki mąki pszennej i zastępuję je kakao. Przepis wypuściłam w świat i wszystkie osoby są zachwycone, a zwłaszcza rzucaniem nim po upieczeniu ;). Co daje rzucanie? Natychmiast uciekają z niego duże pęcherzyki powietrza, które odpowiedzialne są za oklapnięte ciasta. Biszkopt jest wtedy równiutki i nie traci swojej puszystości.
2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Należy wziąć głęboką miseczkę, bo żółtka rosną.
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
4. Do formy wkładamy papier do pieczenia (papier do pieczenia kładziemy TYLKO na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i NIE WOLNO smarować boków formy). Ciasto wylewamy do formy.
5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat, wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Ja potrzebowałam wysokiego i dużego biszkoptu dlatego użyłam 1 i 1/2 porcji ciasta :) Polecam, jeżeli ktoś jeszcze nie posiada, zaopatrzyć się do przyrząd do przecinania ciast. Naprawdę ułatwia życie, a koszt to tylko ok. 12 zł.
Składniki :
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżka octu
Opis wykonania :
1. Ubijamy pianę z białek. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Należy wziąć głęboką miseczkę, bo żółtka rosną.
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
4. Do formy wkładamy papier do pieczenia (papier do pieczenia kładziemy TYLKO na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i NIE WOLNO smarować boków formy). Ciasto wylewamy do formy.
5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat, wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Ja potrzebowałam wysokiego i dużego biszkoptu dlatego użyłam 1 i 1/2 porcji ciasta :) Polecam, jeżeli ktoś jeszcze nie posiada, zaopatrzyć się do przyrząd do przecinania ciast. Naprawdę ułatwia życie, a koszt to tylko ok. 12 zł.
Potwierdzam...ten przepis stosuję do lat i jest niezawodny. Ja go mam z poradnika domowego jeszcze z lat 90...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam po upieczeniu od razu szeroko otwieram drzwiczki wyjmuje szybko biszkopt rzucam ,wkładam spowrotem i dopiero powoli mam odparować. ? Dobrze rozumiem?
UsuńWypróbuje, mam nadzieje ze bedzie inny. I NIE OPADNIE ! ;) zazpraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBiszkopt jest rewelacykjny. Upiekłam go już piąty raz I jest naprawdę super.
UsuńZnalazłam go niedawno.
Warto piec bo jest naprawdę super!!!😊😊
Pozdrawiam
Zeby zrobic wysoki biszkopt wystarczy 9 jaj tylko czy reszta skladnikow tez zwiekszyc
UsuńCo robię nie tak! mi 2raz wyszedł twardy jak skała
UsuńEj a mogę dodać kakao jak chce kakaowy?
UsuńTak, możesz tylko wymieszaj kakao i przesiej razem z mąką ziemniaczaną i przenna
UsuńRacja! Ten biszkopt nigdy nie zawodzi :)
OdpowiedzUsuńrzadko kiedy wychodzi mi biszkopt, a tu taka niespodzianka prawie wyszedl z blachy i nie opadl. Dziekuje za przepis:)
OdpowiedzUsuńAż tyle cukru... Nie jest za słodki?
OdpowiedzUsuńTak tyle cukru było w oryginalnym przepisie, ale ja zawsze daje 1 szklankę :)
OdpowiedzUsuńO co chodzi w punkcie 6 z upuszczeniem na blat i wstawieniem do piekarnika? Zawsze po upieczeniu ucchylalam drzwiczki delikatnie nigdy nie wyjmowalam i nie robiłam tego co jest w punkcie 6 dlatego nie wiem o co chodzi
OdpowiedzUsuńPani Justyno :) ponieważ wówczas biszkopt nie opada, jest równiutki, nie traci lekkości i natychmiast uciekają z niego duże pęcherzyki powietrza, które odpowiedzialne są za oklapnięte ciasta.
OdpowiedzUsuńA proszę mi powiedzieć, przy zachowaniu proporcji z przepisu jaką blachę (wymiary Pani stosuje)? duża blacha? pozrawiam
OdpowiedzUsuńStosuje blachę o wymiarach 24x40 cm :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzyli w blaszce 24x34 powinien wyjść wysoki :) czy lepie zmniejszyć proporcje? pozdrawiam, Ewa
UsuńW taki razie, przy blaszce 24x34 powinnam zmniejszyć proporcje? czy zostawić a biszkopt wyrośnie wysoki? pozdrawiam,Ewa
UsuńWitam :-) chcialam wyprobowac przepia na biszkopt, tylko mam pytanie. Zoltka laczymy z octem za pomoca miksera czy recznie? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja od lat ubijam mikserem na najnizszych obrotach i zawsze wychodzi :)
UsuńWitam mieszamy ręcznie łyżką 😊. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBiszkopt jest super również stosuję od lat a teraz zrobiłam na niemieckiej speisestarke i jest jeszcze pulchniejszy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna jaką blachę jest ten przepis??
OdpowiedzUsuńJeżeli potrzebuje go przeciąć na pół tylko to wówczas piekę z 6 jaj na blaszkę 24x39 cm z dużych jaj. Jeżeli potrzebuje wysokiego piekę z 9 jaj.
UsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWówczas pozostale proporcje się zmień? Czy jedynie jaj dodać więcej?
UsuńBiszkopt rewelacja. Moja mamusia stwierdziła, że przez całe życie nie upiekła takiego biszkopta jaki mi wyszedł. Wszyscy się zachwycali moja szarlotką na puszystym biszkopcie. Dziękuję P.Jolu za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi :) pozdrawiam.
UsuńKobieto uratowałas mi życie tym przepisem.jest po prostu IDEALNY.wielkie dzięki
OdpowiedzUsuńA ja nie dałam mąki ziemniaczanej i żółtka mikserem po dodaniu wymieszałam masakra aż się boję czy wyjdzie ������
OdpowiedzUsuńI co wyszedł? Kurcze ja tez zoltka mikserem potraktowalam :/
UsuńJeżeli wymieszacie delikatnie na słabszych obrotach mikserem, to raczej nic mu nie będzie ( często tak robię,gdy nie chce mi się bawić). Co do niedodania mąki ziemniaczanej, raz mi się zdarzyło, o dziwo udał się, tylko lekko mniej wyrósł i musiałam wydłużyć o kilka minut pieczenie. Pozdrawiam
UsuńCzy ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika?
OdpowiedzUsuńTak zawsze do rozgrzanego ☺ pozdrawiam.
UsuńDzień dobry,a jak na małą kwadratową blachę to jakie proporcje zrobić?takie jak w przepisie czy z 9 jajek?
UsuńJa mam blaszkę 31 x 21 cm i wysoka prawie 5 cm , czy boge zastosować Twój przepis ? Czy muszę podwyższyć boki zeby była głębsza blaszka ? Mam 5% ocet czy taki moze być czy musi być 10% ?? Dziekuje z góry za odpowiedz...
OdpowiedzUsuńPani Mario moim zdaniem nie powinno wyjść z blachy 😊 i ocet 5% też może być.
UsuńProszę nie wykładać tylko boków blaszki bo opadnie.
UsuńBardzo dziekuje za odpowiedz i biorę sie za biszkopt. To ma być tort na niedziele dla mojego wnusia który kończy 5 lat i wybrał właśnie prostokątny z dekoracja pokemon i troche sie boje..No ale przyrzekłam ze będzie wiec do dzieła...!!!! Dziekuje za przepis..Jak będzie gotowy to wystawie fotkę......
UsuńWitam, postanowiłam dziś wypróbować Pani przepis i biszkopt wyszedl super. Robiłam w dużej blaszce i coś mnie przyćmiło, bo wyłozylam papierem całą blachę łącznie z bokami. Przypomniało mi sie o tym dopiero po 5 minutach pieczenia. I wyrósł ładnie, trochę go wybrzuszylo, ale po upieczeniu opadł do poziomu boków. Nie rzucałam nim już. Wygląda i smakuje super. To chyba rzeczywiście prawda, że z octem zawsze wychodzi, nie ważne jak się składniki i blachę potraktuje :)
UsuńA czy żółtka mają być tylko rozbełtane z octem, czy ubite na puszystą masę i dodane do ubitych białek i wymieszane łyżką czy mikserem?
OdpowiedzUsuńŻółtka wymieszać łyżeczką z octem i odstawić,później możemy je połączyć na najdelikatniejszych obrotach z pianą mikserem lub ręcznie.Pozdrawiam
UsuńA czy żółtka mają byc tylko rozbełtane łyżką czy ubite mikserem na kogiel mogiel i dodane do ubitych białek? I czy tutaj tez łączymy je mieszając łyżką czy mikserem?
OdpowiedzUsuńWitam.Czy z powyzszego przepisu (6 jaj itd.) biszkopt na blache 24x34 bedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na 2 blaty?
OdpowiedzUsuńWitam spokojnie Pani przetnie o ile jajka są duże
UsuńWitam. Nie wiem co poszlo nie tak,ale masa biszkoptowa byla sztywna i sucha jak wior.Ubilam bialka na sztywno z cukrem,dodalam zoltka i nic,a nic nie rozrzedzily piany,a jak dodalam maki to mialam wielki problem te maki wmieszac w te piane.Upiekl sie ten biszkopt,ale suchy i twarty jak trociny,ratowalam sprawe ponczowaniem,ale smaku to dobrego nie mial.O co tu chodzi?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam pojęcia co mogło być nie tak :(, może zbyt długo ubijana piana, małe jajka... Spróbuj raz jeszcze, godny polecenia jest tez ten drugi biszkopt z olejem "Biszkopt wilgotny do tortu".Pozdrawiam
UsuńMój tez wyszedl twardy i zbity jak deska. A rzucałam blaszka itp. Może za długo się studził w piekarniku?
UsuńMam piekarnik gazowy tez taki wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWitam oczywiście 😊
UsuńMam pytanie co do ustawien piekarnika?Na jakich grzałkach Pani piecze?góra?dół?góra i dół?termonobieg?
OdpowiedzUsuńUstawiam ogólnie oba naraz góra i dół bez termoobiegu.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić ten przecinak do biszkoptu?
OdpowiedzUsuńKupowałam go na allegro pozdrawiam
UsuńPani Ewo niech Pani pozostawi proporcje wyrośnie ładny i wysoki 😊
OdpowiedzUsuńWitam. A gdzie znajde ten przepis na Biszkopt wilgotny do tortu? I co znaczy upuszczamy w formie 30-40cm na blat? Dziekuje 😉
OdpowiedzUsuńProsze tu jest ten przepis :) https://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2016/07/biszkopt-do-tortow-wilgotny.html?showComment=1511949195784#c2168656551147958477
UsuńLekko uderzamy blaszką o blat by biszkopt nie opadł :)
Pozdrawiam
a co jeśli nie dodam octu? :/
OdpowiedzUsuńZamiast octu można użyć soku z cytryny. Ocet pomaga w utrzymaniu piany by nie opadła 😊.
UsuńUpiekłam pierwszy raz z tego przepisu. Zawsze modlilam się by nie opadł a ten... cudo! Rowniutki, wysoki, super!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Ula-liebreiz.blogspot.com
Pozdrawiam
Biszkopt wart polecenia.
OdpowiedzUsuńJest idealny, przepięknie wyrósł! Już sobie zapisalam przepis! Bardzo dziękuję :-D
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze i pozdrawiam :)
UsuńA ja, jak zawsze piekłam z tego przepisu kolka razy, wszystko tak samo to teraz aż 3 razy mi nie wyszedł.
OdpowiedzUsuńSzklanka maki-160 gram...
nie wi co jest nie tak :/
A ja, jak robiłam zawsze tak ostatnio aż 3 razy mi nie wyrósł.
OdpowiedzUsuńNie wiem co poszło nie tak, zawsze robię tak samo :/
Przyznam szczerze,że był okres kiedy biszkopt wcale się mi nie udawał, myślałam że to wina nowego piekarnika. Co się okazało mąka, którą kupowałam długi, długi czas się po prostu zepsuła na jakości.Spróbuj może w tą stronę.
UsuńZa każdym razem dzwoniłem do babci Krysi, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, że trzeba go zapamiętać lub zapisać. Dziś już nie może mi pomóc (RIP). Ten przepis bardzo przypomina ten babciny i dziś zadziałał, co prawda pomiąłem sztuczkę z upuszczaniem. Więc absolutna rewelacja.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę :).
UsuńHmm... może być, spróbuje z angielska.
OdpowiedzUsuńNormalnie taki ciężki wychodzi, jak zakalec.
A ile gram maki dajesz? Bo ja według przelicznika z kotlet.pl czyli 160 gram tortowej i 80 ziemniaczanej.
Mi wyszło 178 g mąki i 97 ziemniaczanej i jajka L używam :)
UsuńSzklanka szklance nie rowna wiec prosze o informacje ile gram maki miesci sie w szklance, ktora Pani uzywa. Dziekuje.
OdpowiedzUsuń180 g mąki pszennej i 100g ziemniaczanej pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, zamiast octu, ile soku z cytryny trzeba?
OdpowiedzUsuńWitam,gdy mi braknie octu dodaje dwie łyżki soku z cytryny. Pozdrawiam
UsuńNo dobra biszkopt wstawiony. Modlę się do piekarnika żeby mi wyszedł :)
OdpowiedzUsuńPlanuję zrobić ten biszkopt do tortu. Czy będzie tak ładny jeśli dodam pół szkl. cukru? Zawsze cukru daje mniej...mniej kalorii.
OdpowiedzUsuńWitam,jeżeli już to 3/4 szklanki obawiam się że 1/2 to będzie za mało 😊. Pozdrawiam
UsuńCzy można zamrozić ten biszkopt i później odmrozic i wyłożyć kremem?
OdpowiedzUsuńBiszkopt super😊mój pierwszy polecam😉
OdpowiedzUsuńCzy mogę nie dodać proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny! Jeszcze nigdy biszkopt nie wyrosl mi tak wysoki jak z tego przepisu! O to mi chodzilo :) wielkie dzieki!!!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis ❤ Nie wierzyłam, że się uda. Mój pierwszy w życiu udany biszkopt 🤓 💞
OdpowiedzUsuńSuper przepis wszystko poszło tak jak podano w przepisie.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest rewelacyjny! Jeszcze nie zdarzyło sie żeby mi nie wyrósł. Nawet moja mama jest pod wrażeniem. Mowi, ze jej, a nawet babci, nigdy taki nie wyrósł.
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Gdybym chciała zrobić biszkopt kakaowy to jak mam zmodyfikować proporcje? Pozdrawiam ;)
Super przepis.Biszkop wyszedł mi bardzo dobry.Dziekuje🙂 polecam (jestem amatorka w pieczeniu)
OdpowiedzUsuńCzy moge w jakiś sposób zastąpić papier do pieczenia?
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt udany nie upadl i jest taaaaki wysoki kradne przepis dziekuje
OdpowiedzUsuńPierwszy raz w życiu wyszedł mi biszkopt. Pozdrawiam i dziękuję za super przepis 😘
OdpowiedzUsuńA jak na bokach tez mam papier do pieczenia- cos się stanie??
OdpowiedzUsuńzawsze można obciąć. Biszkopt może opaść
UsuńWyszedl idealnie.Super przepis🙂
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś wyszedł świetny zamiast zwykłego octu dałam jabłkowy, śmiało na dużej blaszce wychodzą trzy podkłady z 9 jaj. Z innych przepisów musiałam piec jeden dodatkowy
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńA ja poproszę od Pani przepis na 1 1/2 biszkopt. Chcę zrobić większą porcje i chciałabym sprawdzone proporcje.
Witam, czy prostokątna blaszkę moge zastąpić okrągłą?
OdpowiedzUsuńOczywiście, pozdrawiam
UsuńWitam a czy moze byc okragla blaszka i boszkopt wyjdzie?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można je piec w różnych blaszkach. Pozdrawiam
UsuńRobiłam pięknie wyrósł ale po 20 minutach opadł trochę, jest trochę wklesniety. Nie wykladalam papierem boków. Nie wiem jaka może być przyczyna.
OdpowiedzUsuńNa blache 40 cm na 26 ile jajek i jakie proporcje skladnikow ?
OdpowiedzUsuńBiszkopt idealny ��
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić ten biszkopt w wersji czekoladowej ? A jeśli tak to jak? Biały robiłam kilka razy. Zawsze wychodzi super :)
OdpowiedzUsuńA jak upiec z tego przepisu biszkopt kakaowy (czekoladowy) ?
OdpowiedzUsuńWitam, czy jeśli zrobię w blaszce kwadratowej 30x30 to muszę zmienić jakieś proporcje musi wyjść dość wysoki bo przeciąć na 3 części muszę?
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis pierwszy raz udał mi się biszkopt 😊 Od dziś to jest jedyny przepis na biszkopt w mojej kuchni😘👍
OdpowiedzUsuńRobiłam w sierpniu i wyszły dwa super biszkopty. Wyrośnięte, puszyste i przepyszne. Piekłam dwa dzisiaj i też wszystko jak wtedy. Tylko piekarnik inny i Mąka lubella puszysta tortowa(wtedy była pszenna z biedronki) dzisiaj mimo upuszczenia na podłogę, oba opadły w środku i są "oklapnięte".
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam czy z 1,5 warstwy wyjdzie biszkopt który podzielimy na dwa czy trzy części?
OdpowiedzUsuńSuper przepis, stosowałam go już kilkanaście razy i ciągle piekę biszkopty tylko z niego:) zawsze się udają!!! Polecam
OdpowiedzUsuńFaktycznie dobry przepis, tylko zamiast mąki pszennej dałam mąkę biszkoptową bezglutenową i tak wyrósł. Dziękuję za przepis😁😊
OdpowiedzUsuńWitam. Ile powinno się ubijac białka zanim zaczniemy dodawać cukier?
OdpowiedzUsuńMam pytanie na jaka formę jest ten przepis bo nwm jakiej blachy użyć
OdpowiedzUsuńI czy można dodać kakao żeby był cz Kołakowskiej czy lepiej nie
Mam pytanie na jaka formę jest ten przepis bo nwm jakiej blachy użyć
OdpowiedzUsuńI czy można dodać kakao żeby był czekoladowyj czy lepiej nie
Biszkopt super z półtorej porcji.Magia w moim wydaniu
OdpowiedzUsuńBiszkopt robiłam w formie 26x36 i postanowiłam dodać jeszcze jedno jajko (7 szt.), reszty proporcji nie zmieniłam. Biszkopt wyszedł idealny, chyba śmiało mogę stwierdzić, że dawno mi taki nie wyszedł a próbowałam wiele przepisów ale nigdy nie dodawałam octu.
OdpowiedzUsuńJedyne mogę się doczepić do jego słodkości, dla mnie zdecydowanie za słodki, zwłaszcza jeśli robi się później jakieś ciasto z masami, galaretką. Natomiast to jest kwestia indywidulna i następnym razem dodam tego cukru ciut mniej.
Przepis bardzo polecam :)
Biszkopt wyszedł super 👌
OdpowiedzUsuńPierwszy biszkopt w moim życiu i wyszedł idealnie bardzo dziękuję i pozdrawiam💖🤩
OdpowiedzUsuńMniam muszę spróbować to zrobić
OdpowiedzUsuń