Gulasz z soczewicy

Rewelacyjny przepis, szybki i smaczny, a co za tym idzie zdrowy. Przepis pochodzi z programu Nigela Slatersa i jest fenomenalny jak na tak proste danie.



Składniki :

  • 1 opakowanie soczewicy zielonej 
  • 20-30 dag boczku wędzonego 
  • 2-3 marchewki 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 0,5 l bulionu  
  • 3 łyżki masła 
  • 2 cebule 
  • natka pietruszki

Opis wykonania :

 Boczek kroimy na większa kostkę, podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, dodajemy do boczku,przykrywamy i dusimy razem przez 5 minut.
Następnie dodajemy przyprawy, paprykę, cynamon, gałkę oraz niewielką ilość soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i wsypujemy zieloną soczewicę. Całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 30 minut. Jeżeli płyn za szybko zostanie wchłonięty możemy dodać wody.
Cebulę obieramy i kroimy na cztery, jeżeli cebule są duże to na osiem części. Masło rozgrzewamy i dodajemy cebule, dusimy na małym ogniu, aż do miękkości cebuli i gdy będzie lekko skarmelizowana.
Ugotowany gulasz posypujemy posiekana natką pietruszki i uduszona cebulą.





Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)