Udka duszone z grzybami
Przepis ten pochodzi z książki "200 potraw z kurczaka " z 1981 roku. Znalazłam tą książkę pod czas jednego z wypadów do antykwariatu. Uwielbiam antykwariaty, a zwłaszcza poszukiwanie starych książek kucharskich. Ostatnio wróciłam ze znaczną gromadką książek i chyba za niedługo będę musiała dostawić sobie pokój na biblioteczkę :) bo nie wiem, gdzie za chwile pomieszczę te wszystkie kucharskie książki.
No cóż niektórzy zbierają znaczki, monety, a Ja książki kucharskie :D.
Dodajemy masło, wlewamy wywar dusimy pod przykryciem, około 45 minut.
Pod koniec duszenia solimy i dodajemy śmietanę i mieszamy, dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z ziemniaczkami :)
No cóż niektórzy zbierają znaczki, monety, a Ja książki kucharskie :D.
Składniki :
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych grzybów borowiki itp.
- 3 łyżki śmietany
- sól
- szklanka wywaru z włoszczyzny
Opis wykonania :
Myjemy i osuszamy kurczaka, rumienimy na maśle. Wkładamy do rondla posypujemy pokrojonymi grzybami oraz siekana cebulą.Dodajemy masło, wlewamy wywar dusimy pod przykryciem, około 45 minut.
Pod koniec duszenia solimy i dodajemy śmietanę i mieszamy, dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy z ziemniaczkami :)
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html