Marynowany kurczak z bazylią
Bardzo smaczny i lekki posiłek w sam raz na zdrową kolację polecam. Aromatyczna świeża bazylia i pyszny szpinak z lekkim dresingiem.
Każdy filet kroimy na cztery części.
Mięso wkładamy do przygotowanej marynaty z bazylii i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki.
Na talerzach układamy umyty szpinak, oliwę, ocet, sok z cytryny i musztardę mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy szpinak.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnie i smażymy mięso z piersi już bez użycia tłuszczu, około 10 minut, aż się przyrumieni.
Usmażone mięso układamy na szpinaku oprószamy solą i pieprzem posypujemy paseczkami suszonego pomidora.
Smacznego.
Składniki :
Marynata :
- 1 pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól o obniżonej zawartości sodu
- świeżo zmielony pieprz
Kurczak i sałata :
- 2 filety z piersi kurczaka
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 200 g młodego szpinaku
Opis wykonania :
Bazylie siekamy drobno przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.Mięso wkładamy do przygotowanej marynaty z bazylii i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Pomidory kroimy w cieniutkie paseczki.
Na talerzach układamy umyty szpinak, oliwę, ocet, sok z cytryny i musztardę mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy szpinak.
Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnie i smażymy mięso z piersi już bez użycia tłuszczu, około 10 minut, aż się przyrumieni.
Usmażone mięso układamy na szpinaku oprószamy solą i pieprzem posypujemy paseczkami suszonego pomidora.
Smacznego.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń