Cukinia z curry i białym pieprzem na zimę
Wspaniały pomysł na wykorzystanie cukinii czy patisonów lub kabaczków. Przepis dostałam od Moniki dziękuje raz jeszcze :).
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Gotujemy zalewę.
Cukinię układamy ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy w gorącej wodzie 15 minut.
Składniki :
- 3kg cukinii
- 5 cebul
- 3 łyżki soli
Zalewa
- 3 szkl. wody
- 2 szkl. cukru
- 1 szkl. octu 10 %
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki białego pieprzu
Opis wykonania:
Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Gotujemy zalewę.
Cukinię układamy ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy w gorącej wodzie 15 minut.
Smakowita propozycja na zamkniecie lata w słoiczki. Cukini jeszcze nie pakowałam w słoiki :-) ale prezentuje się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne kolejne słoiczki z pysznościami do spiżarni. A w zimie, jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń