Przekładaniec z jabłkami i galaretką
Pyszne i orzeźwiające ciasto z jabłkami, bardzo szybkie w wykonaniu i wspaniale smakuje z popołudniową kawką :).
Ciasto pieczemy z połowy proporcji, studzimy.
3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. Studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.
Obieramy i kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka chwilkę podsmażamy dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Dusimy aż jabłka będą półtwarde, ściągamy z ognia wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Na biszkopt wykładamy masę, następnie lekko tężejące jabłka. Całość wkładamy do lodówki by jabłka stężały. Na jabłka wylewamy tężejącą galaretkę. Całość schładzamy min. 1 h w lodówce.
Jak cudnie mi kwitną róże w ogrodzie :D
Składniki:
Ciasto biszkoptowe wykonane z połowy proporcji - przepis tu
Masa budyniowa
- 1/2 L mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 kostki masła
Wkładka jabłkowa
- 1,5 kg jabłek, które nie rozpadają się szybko podczas duszenia
- 2 galaretki cytrynowe
- 100 ml wody
- 1 łyżka masła
Wierzch
- 2 galaretki - smak dowolny u mnie Mohito
Opis wykonania:
Biszkopt
Ciasto pieczemy z połowy proporcji, studzimy.
Masa budyniowa
3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. Studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.
Jabłka
Obieramy i kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka chwilkę podsmażamy dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Dusimy aż jabłka będą półtwarde, ściągamy z ognia wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Wierzch
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Składanie
Na biszkopt wykładamy masę, następnie lekko tężejące jabłka. Całość wkładamy do lodówki by jabłka stężały. Na jabłka wylewamy tężejącą galaretkę. Całość schładzamy min. 1 h w lodówce.
Zapraszam do akcji
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka
Piękne fotki :) a paluszek pierwsza klasa :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje Asiu :)
OdpowiedzUsuńKlaudio na pewno się przyłącze :)
Świetne ciacho :)
OdpowiedzUsuńA róże masz piękne :)
Ciasto wygląda niezwykle smacznie;))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-) ps - porywam kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuń