Jabłecznik z ciasta półkruchego

Kocham jabłeczniki, jak ich nie kochać wspaniałe nadzienie z soczystych jabłek z dodatkiem cynamonu dużą ilością cynamonu ;) i te półkruche ciasto. A już dodatek lodów waniliowych to kwintesencja połączenia smaków jak dla mnie :D. Ponieważ jabłek w ogrodzie mam pod dostatkiem, a że wstałam z wielkim apetytem na pysze ciasto właśnie z nimi wybór padł na owy przepis. Pochodzi on ze starej książki z której każdy wypiek wychodzi wyśmienicie. Przepis na mniejszą blaszkę 24x 26 cm, ja zrobiłam w większej i ciasto wyszło cieniutkie, ale znając domowych smakoszy będzie więcej ciasta do pałaszowania ;).




Składniki :


Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 8 łyżek śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 1kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru

 Opis wykonania:



ciasto


Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jaja, śmietanę i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, ciasto wyciągamy na stolnice i wyrabiamy w razie potrzeby gdy zbytnio się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, papierem wykładamy blaszkę dokładnie odrysowujemy brzegi na na papierze zginając papier palcem. Papier wyciągamy i rozwałkowujemy na nim ciasto na wielkość odrysowanych linii. Wkładamy ponownie do blaszki.
Pieczemy w 200 C przez 20 minut do zrumienienia się ciasta, studzimy.

Jabłka 



Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy lekko bułką tartą, wykładamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym tak samo jak uprzednio na papierze ciastem - łatwiej ułożyć równo na owocach. 
Pieczemy w 180 C 40 minut.



 

Komentarze

  1. Szarlotki, jabłeczniki... kto tam zliczy nazwy. Najważniejsze, żeby było z jabłkami. Twój jabłecznik na takim cieście półkruchym to po dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho, moja teściowa robi podobne, jest rewelacjne w smaku :-) lubię jabłkowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciasto:) i fajne jabluszko:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)