Jabłecznik z ciasta półkruchego
Kocham jabłeczniki, jak ich nie kochać wspaniałe nadzienie z soczystych jabłek z dodatkiem cynamonu dużą ilością cynamonu ;) i te półkruche ciasto. A już dodatek lodów waniliowych to kwintesencja połączenia smaków jak dla mnie :D. Ponieważ jabłek w ogrodzie mam pod dostatkiem, a że wstałam z wielkim apetytem na pysze ciasto właśnie z nimi wybór padł na owy przepis. Pochodzi on ze starej książki z której każdy wypiek wychodzi wyśmienicie. Przepis na mniejszą blaszkę 24x 26 cm, ja zrobiłam w większej i ciasto wyszło cieniutkie, ale znając domowych smakoszy będzie więcej ciasta do pałaszowania ;).
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jaja, śmietanę i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, ciasto wyciągamy na stolnice i wyrabiamy w razie potrzeby gdy zbytnio się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, papierem wykładamy blaszkę dokładnie odrysowujemy brzegi na na papierze zginając papier palcem. Papier wyciągamy i rozwałkowujemy na nim ciasto na wielkość odrysowanych linii. Wkładamy ponownie do blaszki.
Pieczemy w 200 C przez 20 minut do zrumienienia się ciasta, studzimy.
Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy lekko bułką tartą, wykładamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym tak samo jak uprzednio na papierze ciastem - łatwiej ułożyć równo na owocach.
Pieczemy w 180 C 40 minut.
Składniki :
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 15 dag margaryny
- 8 łyżek śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 1kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka cukru
Opis wykonania:
ciasto
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jaja, śmietanę i dokładnie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, ciasto wyciągamy na stolnice i wyrabiamy w razie potrzeby gdy zbytnio się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, papierem wykładamy blaszkę dokładnie odrysowujemy brzegi na na papierze zginając papier palcem. Papier wyciągamy i rozwałkowujemy na nim ciasto na wielkość odrysowanych linii. Wkładamy ponownie do blaszki.
Pieczemy w 200 C przez 20 minut do zrumienienia się ciasta, studzimy.
Jabłka
Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy lekko bułką tartą, wykładamy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym tak samo jak uprzednio na papierze ciastem - łatwiej ułożyć równo na owocach.
Pieczemy w 180 C 40 minut.
Szarlotki, jabłeczniki... kto tam zliczy nazwy. Najważniejsze, żeby było z jabłkami. Twój jabłecznik na takim cieście półkruchym to po dopiero musi smakować :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, moja teściowa robi podobne, jest rewelacjne w smaku :-) lubię jabłkowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto:) i fajne jabluszko:)
OdpowiedzUsuń