Bruschetta z pomidorami, pieczonym czosnkiem, oliwą i bazylią.

Pyszna i szybka przystawka dla gości, pod warunkiem, że lubią pomidory i czosnek :).
Do posmarowania bruschetty użyłam pieczonego czosnku, ma łagodniejszy i orzechowy smak. Dlatego też, nie należy się przejmować zapachem czosnku. Jednak jeżeli wolicie użyć surowego, nic nie stoi na przeszkodzie.




Składniki: dla 4 osób



  • 400 g pomidorów
  • kilka liści bazylii
  • mała główka pieczonego czosnku
  • 8 kromek wiejskiego żytnio-pszennego chleba pokrojonego w grubsze kromki
  • oliwa
  • sól

Opis wykonania:


Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i parzymy w gorącej wodzie, delikatnie ściągamy skórkę. Pomidory kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy, mieszamy z pokrojonymi pomidorami.
Pieczywo opiekamy w tosterze.
Każdą kromkę smarujemy czosnkiem, przybieramy pomidorami, solimy i skrapiamy oliwą. 
Od razu podajemy.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)