Pieczone puree z czosnku

Uwielbiam czosnek w takiej postaci, ma łagodniejszy orzechowy posmak. 
Świetnie komponuje się z wieloma daniami. 
Jest idealny na grzanki.



Składniki:


  • 1 główka czosnku
  • oliwa do skropienia

Opis wykonania:



Nożem ścinamy czubek czosnku, tak by otwarte były wszystkie ząbki, delikatnie rozkładamy czosnek rękoma, by poluźnić ząbki. Polewamy wierzch oliwą.
Główkę czosnku owijamy ciasno folią aluminiową.
Pieczemy w 200 C około 40 minut. Studzimy, palcami wyciskamy miąższ do miseczki. Możemy go przechowywać do 3 dni w lodówce.




Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)